A pénztártól való távozás után - hetilapszemle

Infostart
2011. június 16. 11:11
A Heti Válasz a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket veszi górcső alá, a Figyelő pedig az egészségügyi rendszer problémáiról ír.

A Heti Válasz a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket veszi górcső alá, ugyanis a legnagyobb pénztárak több milliárd forintot kénytelenek visszafizetni volt tagjaiknak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint a társaságok túl nagy költséggel fektették be a pénzüket, a túlszámlázásból származó többlet pedig cégcsoportjaikhoz vándorolt. Négy pénztárból három, az OTP, az AXA és az Aegon vagyonkezelője nem közvetlenül fektette be a pénztártagok befizetéseit, hanem alapokat hozott létre e célra. Az ING esetében viszont más okból szaladtak el a költségek. A magánnyugdíjpénztárak módszereiről bővebben a hetilapban olvashatnak.

A Semmelweis-terv az egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakítását helyezi előtérbe, ám arra továbbra sincs válasz, honnan teremtik elő az ágazatban dolgozók fizetésének rendezéséhez minimálisan szükséges 150 milliárd forintot - írja a Figyelő. A lap emlékeztet arra is, hogy tavaly napi átlagban három orvos távozott külföldre, és a tendencia gyorsuló. A legtöbb egészségügyi intézményben komoly gondot okoz, hogy nincs elég pszichiáter, belgyógyász és tüdőgyógyász, de kevés a szakorvos a sürgősségi ellátásban, valamint a transzfuziológián is. Emellett vészesen fogyatkoznak a háziorvosok és a gyermekorvosok. A Magyar Rezidens Szövetség úgy véli, hogy 2013-ra az orvoshiány miatt összeomolhat az ellátó-rendszer.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást