Visszaéltek-e Nagy Imre unokáinak a nevével?

Infostart
2011. június 15. 19:00
A Magyar Demokratikus Charta honlapján olvasható meghívóval ellentétben Nagy Imre unokái nem a Rákoskeresztúri köztemetőben emlékeznek meg a mártír miniszterelnök kivégzéséről és újratemetéséről. Az esemény szervezői szerint nem éltek vissza a Jánosi testvérek nevével.

Nagy Imre unokái, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc közleményben fejezték ki megdöbbenésüket amiatt, hogy a Magyar Demokratikus Charta az aláírásukkal adott közre egy, június 16-i rendezvényre invitáló levelet. Eszerint a snagovi gyerekek - tehát az '56-os forradalom után a romániai községbe internált vezetők leszármazottjai - Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének és újratemetésének évfordulója alkalmából közös emlékezésre invitálnak a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájához.

Nagy Imre unokái azonban abban az időpontban a Vértanúk terén fognak emlékezni - mondta az InfoRádiónak Jánosi Katalin. "Pontosan ugyanebben az időpontban mi egy abszolút civil megemlékezést rendezünk a Vértanúk terén nagyapám szobránál, a Nagy Imre Alapítvánnyal és Társasággal: Megdöbbentő, hogy így kimehetett a politikai nyilvánosság felé ez a levél" - fogalmazott.

Vásárhelyi Mária szociológus, a snagovi gyerekek rendezvényének egyik szervezője szerint azonban senki nem élt vissza Nagy Imre unokáinak nevével. "Részt vettek a párbeszédben mindvégig. Semmiféle vitának vagy konkurálásnak nem vagyok híve, sokféle rendezvény lesz, és mindenki oda megy, ahova jónak látja" - jelentette ki.

A Magyar Demokratikus Charta honlapján nyilvánosságra hozott levélben snagovi gyerekek néven a már említetteken kívül Donáth Ferenc, László és Mátyás, Losonczy Anna, Rajk László, Szilágyi Júlia, Vásárhelyi István és Júlia, valamint Tánczosné Bácskai Vera szerepel aláíróként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást