Valutaalap: helyes irányba tett lépés a Széll Kálmán-terv - a nap hírei

Infostart
2011. június 15. 21:15
Helyes irányba tett lépésnek nevezte elemzésében a Széll Kálmán-tervet a Nemzetközi Valutaalap. A Magyar Nemzeti Bank szerint több félrevezető megállapítás szerepel a bank felügyelő bizottságának jelentésében. Méltányos kárenyhítést ígért a gazdálkodóknak a hasmenésjárvány miatt elszenvedett veszteségekért a vidékfejlesztési miniszter.
IMF-elemzés Magyarországról

A helyes irányba tett lépésnek nevezte elemzésében a Széll Kálmán-tervet a Nemzetközi Valutaalap, amely hitelprogramjának kifutása óta először értékelte a magyar gazdaság helyzetét. Az IMF a többi között azt javasolja, hogy a bankokra kivetett adókat a kormány nagyratörőbb kiadási konszolidációval helyettesítse olyan területeken, mint a közszolgálat és a tömegközlekedési vállalatok szerkezetátalakítása. Az IMF vezetői elemzésükben óvatosságra intettek a jelzálogadósok megmentésével kapcsolatban, és megfelelőnek nevezték jegybank pénzügypolitikáját.

MNB: az fb jelentése félrevezető

A Magyar Nemzeti Bank szerint több megalapozatlan, félrevezető megállapítás szerepel abban az éves jelentésben, amelyet a bank felügyelő bizottsága készített az Országgyűlésnek. A jegybank honlapján olvasható közlemény szerint a Nemzeti Bank működési költségei tavaly egymilliárd forinttal csökkentek, ami a tervezettnek csaknem a duplája. Ezzel szemben az Országgyűlésnek készült jelentésben az áll, hogy a jegybank gazdálkodása tavaly több szempontból is kifogásolható volt. A Nemzeti Bank úgy véli, hogy a felügyelő bizottság jelentése félrevezeti a parlamenti képviselőket, ezért levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.

Orbán Viktor Boszniában

Az Európai Uniónak szüksége van Bosznia-Hercegovinára, és szüksége van a Nyugat-Balkánra - mondta a magyar kormányfő szarajevói látogatásán. Orbán Viktor, miután Nikola Spiric bosznia-hercegovinai kormányfővel tárgyalt azt mondta: a következő időszak uniós feladata, hogy azt a térséget, amelyet kizárólag az európai közösség és NATO-tagállamok vesznek körbe, be tudják fogadni az Európai Unióba, és ezzel segítsék a térség jólétét és stabilitását. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem lehet hagyni, hogy azok az energiák, gazdasági lehetőségek, amelyekkel a Nyugat-Balkán rendelkezik, kihasználatlanul maradjanak Európa számára.

Durrdefekt okozta a katonák balesetét Afganisztánban

Most már biztos, hogy az egyik kerék durrdefektje okozta a magyar katonák balesetét május közepén Afganisztánban. A német hadsereg vizsgálatának eredménye néhány hete érkezett meg, és a honvédelmi tárca azóta kiértékelte. Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta, hogy a vizsgálat elemzése alapján új szabályokat vezettek be, a többi között a magyar katonák harci járművei legfeljebb 50 km/órás sebességgel haladhatnak Afganisztánban. Harci körülmények között a parancsnok dönt a sebességről.

Fazekas Sándor kártérítést ígért

Méltányos és arányos kárenyhítést ígért a gazdálkodóknak a németországi hasmenésjárvány miatt elszenvedett káraikért a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor azt mondta, hogy a piaci átlagárhoz képest 50 százalékos kártérítésre számíthatnak a termelők, hogy ez pontosan mekkora összeg, azt a kárfelmérés végére lehet majd tudni. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett, hogy az uniós zöldségtermelők kártalanítási összege 210 millió euróra emelkedett. Fazekas Sándor szerint a termelői szerveződéseken kívüli gazdálkodók is méltányos kárenyhítésre számíthatnak.

A terrorelhárítás Thaiföldön szabadított ki egy magyar férfit

Egy Thaiföldön május végén elrabolt 26 éves magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója az InfoRádióban elmondta: az akció sikere annak a tárgyalássorozatnak az eredménye, amelyben a központ több túsztárgyalója és műveleti irányítója is részt vett. A fiatalember feltehetően magyar vagy magyar kapcsolatokkal rendelkező elrablói százezer eurót követeltek szabadon bocsátásáért, és a családot azzal fenyegették, hogy megcsonkítják a fiatalembert, ha a rendőrséghez fordulnak vagy nem fizetnek, végül a 26 éves férfit váltságdíj nélkül elengedték.