Miért zárják be sorra az iskolákat?

Infostart
2011. június 15. 09:47
Azért kell iskolákat bezárni, mert kevés a gyerek - hangzott el napirend előtt az Országgyűlésben.

A fideszes Kara Ákos a gazdasági növekedés beindulására és a foglalkoztatás bővülésére hívta fel a figyelmet. Idén februártól áprilisig több mint 15 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az előző év hasonló időszakához képest - mondta a kormánypárti politikus. Válaszában Becsei Zsolt nemzetgazdasági államtitkár a foglalkoztatást megkönnyítő kormányzati intézkedéseket ismertette.

Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint a Fidesz nem az államadósság, hanem a bírák, a rendőrök, a tűzoltók, a pedagógusok, a szülők és a gyerekek ellen indított háborút.

A fideszes önkormányzatok országszerte egyeztetés nélkül zárnak be vagy adnak egyházi kezelésbe iskolákat, és ezzel törvények sorát szegik meg - fogalmazott az ellenzéki politikus. Emlékeztetett arra, hogy az LMP egy Nemzeti Iskolamentő Alapot hozott volna létre, de a kormánypártok még azt sem engedték, hogy a parlament megtárgyalja ezt a javaslatot.

Válaszában az oktatási államtitkár a gyermeklétszám csökkenésével indokolta az iskolabezárásokat. Az elmúlt nyolc évben 187 ezerrel kevesebb gyerek született és 1.127 oktatási intézmény szűnt meg - mondta Hoffmann Rózsa. Szerinte az új közoktatási törvény, vagyis az iskolák finanszírozásának állami kézbe vétele lesz a megoldás.

A kereszténydemokrata Firtl Mátyás a csíksomlyói búcsúról, valamint az első világháború soproni katonáinak tiszteletére az ojtozi szorosban emelt, többször megrongált emlékműről beszélt. Válaszában Simicskó István honvédelmi államtitkár bejelentette, hogy hamarosan törvény garantálja a hősi sírok és emlékművek védelmét.

A jobbikos Volner János szóvá tette, hogy a Köztársasági Õrezred Kövér László házelnök utasítására május 20-án nem engedte be a Parlamentbe Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselőt. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár szerint a törvényhozás biztonságáért felelős házelnök és az őrezred jogszerűen járt el, tekintve, hogy Toroczkai Lászlót jogerősen elítélték a Magyar Televízió épületének 2006-os megtámadásáért.

A szocialista Iváncsik Imre a visszamenőleges hatályú törvénykezés ellen emelt szót, ezúttal a korkedvezményes nyugdíjasok védelmében. Válaszában Kontrát Károly azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetet az előző kormány idézte elő, és a mostani oldja meg. Az államtitkár megígérte, hogy minden érintett rendvédelmi dolgozónak szolgálati helyet biztosítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást