Jelentős változások a KRESZ-ben

Infostart
2011. június 14. 18:19
Júliustól akár 300 ezer forint bírságot is kiszabhatnak gyorshajtásért, ittas vezetésért, a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért és a piroson áthajtásért az autósokra. A rendőrök fokozottan figyelik a gyalogosokat is.

Július 1-jétől akár 300 ezer forintos helyszíni bírsággal is sújthatják az autósokat. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint ez az összeg valóban visszatartó erővel bír.

A szakértő az InfoRádióban hangsúlyozta: újdonság, hogy a KRESZ megszegőit határozathozatal nélkül büntethetik meg a rendőrök. A bírságot nem a jármű üzemben tartója, hanem az elkövető kapja - tette hozzá.

Szintén jelentős változás lesz, hogy - ugyancsak határozathozatal nélkül - elvehetik a külföldi sofőr forgalmi engedélyét és visszatarthatják autóját például akkor, ha kiderül, hogy egy korábbi bírsággal még tartozik.

Az új szabály szerint enyhébben büntethető szabálysértések mellé büntetőpontokat is kaphatnak az autósok - tette hozzá.

A közlekedési törvényt még decemberben módosította az Országgyűlés, de csak júliustól lép életbe. A késedelem oka az volt, hogy el kellett készíteni a központi nyilvántartást, és több végrehajtási rendeletet kellett kidolgozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pausz Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást