A csődtörvény módosítását tervezi a kormány - a nap hírei

Infostart
2011. június 13. 21:42
A közösségi értékek megbecsüléséről beszélt az esztergom-budapesti érsek a Karizmák ünnepén. A csődtörvény módosítását tervezi a kormány. Enyhül a hasmenésjárvány Németországban.
Erdő Péter: Tisztelni kell a többi népet is

A közösségi értékek megbecsüléséről beszélt az esztergom-budapesti érsek a Karizmák ünnepén. Erdő Péter bíboros, prímás a pünkösd hétfői ifjúsági és családi napon azt mondta: felelősek vagyunk népünk és kultúránk sorsáért, de tisztelni kell a többi népet is. Erdő Péter a tanúságtételek után szentmisét celebrált. A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok.

A csődtörvény módosítását tervezi a kormány

Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal fideszes képviselő nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az előterjesztés szerint a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt állnak, és adósságrendezésükhöz nemzetgazdasági, vagy közérdek fűződik. Az eljárás lefolytatásához állami felszámolót jelölnek ki, hogy gyorsabban és hatékonyabban segítse az egyezségkötést a rendezési folyamatban. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lehet a többi között a nemzetbiztonsági, energiaellátási, katasztrófavédelmi, népegészségügyi, tömegtájékoztatási, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából kiemelkedő szervezet.

Navracsics: Megalakulhatnak a járási hivatalok


A megyei kormányhivatalok után 2013-ban megalakulhatnak a járási hivatalok is - erősítette meg a közigazgatási és igazságügy miniszter. Navracsics Tibor a Közszolgálat című havilapnak adott interjúban azt mondta: erősíteni kell a jó hierarchiába rendezett, pontos munkavégzést, mert ez jelentősen javíthatja Magyarország versenyképességét. A miniszter a tervezett igazságügyi reformról úgy fogalmazott: ennek a rendszernek is megérett a felülvizsgálata, mert az adófizetők úgy látják, hogy nem hatékony az igazságszolgáltatás, elhúzódnak a perek, a bíróságok súlyos anyagi gondokkal küzdenek, az emberek pedig elégedetlenek.

A Fidesz tárgyalt az Ab-jelöltekről


Hétfőn tárgyalt a Fidesz-frakció a párt alkotmánybíró-jelöltjeiről. A kormánypárt egyik vezető politikusa a múlt héten megerősítette: Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász kerülhet a testületbe. Az ötödik új alkotmánybíró Dienes-Oehm Egon, a KDNP jelöltje lehet. Az Országgyűlés múlt heti döntése szerint szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak.

Schmitt Pál érdemérmeket adott át

Elnöki Érdemérmeket adott át a Sándor-palotában a kultúra, a sport, a művészet, a vallás, valamint az oktatás területén kiváló teljesítményt nyújtott személyeknek az államfő. Schmitt Pál többek között Fekete György belsőépítész, Istvánfi Csaba kosárlabda szakedző, a pszichológia tudomány kandidátusa, Kellermayer Miklós, az orvostudomány doktora, sejtkutató és Kiczenko Judit irodalomtörténész munkáját ismerte el. Érdemérmet vehetett át még Kudlik Júlia újságíró, Mihály Gábor szobrászművész, Páva Zsolt jogász, Pécs polgármestere, Ulman István fafaragó népművész, Pénzes János szabadkai római katolikus megyéspüspök, valamint az 1956-ban Melbourne-ben olimpiai bajnokságot nyert női kéziszer-csapat tagjai is.

Verekedés Gyöngyöspatán a polgármester-jelöltek között


Garázdaság miatt előállították Gyöngyöspatán Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét. A férfi ellen Juhász Oszkár, a Jobbik polgármester-jelöltje tett feljelentést, miután a vasárnap esti egyeztetésen állítólag megverte őt. Juhász Oszkár elmondása szerint Eszes Tamás kezdeményezte a találkozót, mert mint a Véderő parancsnoka ő is indulni kíván a faluvezetői posztért a július 17-ei időközi polgármester választáson. A megbeszélés azonban veszekedéssé, majd verekedéssé fajult.

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik


Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székházában. Az egyedülálló gyűjtemény a Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Az elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és egyéb készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról.

Enyhül a hasmenésjárvány Németországban

A hatóságok közlése szerint az elmúlt 3 napban a korábbinál jóval kevesebb új megbetegedés történt. A halálos áldozatok száma azonban ismét emelkedett, már 35-en haltak bele a fertőzésbe és még mindig 800-an vannak életveszélyben, vagy válságos állapotban.

Újabb földrengések Christchurch-ben

Új-Zélandon kis és közepes erejű földrengések sorozata rázta meg Christchurch városát. A szigetország második legnagyobb településén csaknem öt hónapja 180-an haltak meg egy földmozgásban. Az amerikai földtani intézet most öt olyan földrengést mért, amely a Richter skálán több mint 4,3 tizedes, az egyik pedig 6-os erejű volt. A rengéssorozat most nem okozott jelentősebb károkat.