Százezrek a csíksomlyói búcsún - hírösszefoglaló

Infostart
2011. június 11. 22:05
Idén is több százezer zarándok vett részt a csíksomlyói búcsún. Több ponton változtatna a médiatörvényen a fideszes Rogán Antal. Csökkent a hasmenésjárvány-gyanús megbetegedések száma Németországban. A nap hírei június 11-én.

Áldozatvállalásra, erkölcsi megújulásra és a hit melletti kiállásra buzdította a csíksomlyói búcsú résztvevőit Spányi Antal székesfehérvári püspök a pünkösdszombati szentmisén. A magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepét az erdélyi Csíkszeredához tartozó búcsúhelyen tartják minden évben pünkösd szombatján. A szertartáson idén is több százezer zarándok vett részt, akik a Kárpát-medencéből és a világ számos pontjáról érkeztek. Magánemberként jelen volt több magyarországi politikus, köztük Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

Az Országgyűlés július 15-ig hagyhatja jóvá a Mol-részvények visszavásárlását. A kormány tegnap nyújtotta be az Országgyűlésnek az ehhez szükséges költségvetési törvénymódosítást. A visszavásárlásról szóló szerződést az Országgyűlés az átláthatóság és a megalapozott döntéshozatal érdekében nyílt plenáris ülésen vitatja meg. Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. A magyar állam 1 milliárd 880 millió euróért vásárolta meg az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvényeket.

A kormány azt javasolja, hogy kerüljenek állami kézbe a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok. A kabinet a katasztrófavédelemhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló parlamenti előterjesztésében indítványozza egy iparbiztonsági hatóság felállítását, valamint katasztrófavédelmi bírság bevezetését is. A javaslat szerint a hivatásos önkormányzati tűzoltóság helyébe egy egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne.

Több ponton változtatna a médiatörvényen Rogán Antal. A fideszes politikus, aki a december végén elfogadott jogszabálynak is előterjesztője volt, most egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy köztartozásnak minősüljenek a médiahatóságnak fizetendő díjak és a médiatörvény alapján kiszabott bírságok. Rogán Antal pénteken terjesztette be az Országgyűlésnek javaslatait.

Kizártnak tartja Szanyi Tibor, hogy kettészakad a párt az MSZP jövő szombati kongresszusán. A szocialista párt elnökségi tagja megerősítette az egyik közösségi portálon a napokban ismertetett álláspontját, hogy szerinte az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak, ezt a volt kormányfő azonban nem sokkal később ismét cáfolta.

Érthetetlennek tartja a Jobbik, hogy a kormány a 2005-ös privatizációs szerződés felülvizsgálata nélkül adja el a Budapest Airport megmaradt állami részét a többségi tulajdonos Hochtief-nak. Staudt Gábor azt mondta, hogy az eddigi információk alapján megalapozott lehet az ügyben a Jobbik által tervezett büntetőfeljelentés.

Lapinformáció szerint pénzhiány miatt leállították a tervezhető műtéteket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban. A Népszabadság azt írta: szeptemberig csak a sürgős, életmentő beavatkozásokat végezhetik el az orvosok az intézményben, ezért 150-160 beteg kezelését hónapokkal elhalasztják. Sásdi Antal megbízott főigazgató a lapnak azt mondta: a kórház nem vállalhat további fedezetlen számlákat, és körülbelül annyi pénze van, amiből a sürgősségi, illetve a daganatos betegek műtéteit fizetni tudják. Az intézmény adóssága jelenleg mintegy 1,7 milliárd forint, ebből a lejárt számlák összege 1,1 milliárd forint.

Csökkent az elmúlt 24 órában a hasmenésjárvány-gyanús megbetegedések száma Németországban. Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a csaknem egy hónapja tartó és 31 halálos áldozatot követelő járvány reményei szerint a végéhez közeledik. Daniel Bahr ugyanakkor nem zárta ki, hogy az elkövetkező napokban a súlyos fertőzésnek további halálos áldozatai lesznek, mert elsősorban az észak-németországi kórházakban mintegy 700, életveszélyes állapotban lévő beteget ápolnak.

Egyperces csenddel és atomellenes tüntetésekkel emlékeztek Japánban a három hónappal ezelőtti pusztító erejű földrengésre és szökőárra. Az ázsiai szigetország északkeleti részén 23 ezer 500 ember halt meg a katasztrófában. Közülük 8000-nek a holttestét még mindig nem találják, több mint 90 ezer túlélő pedig továbbra is menedékközpontokban él.

Afrikai menekültek százai érkeztek ismét az olaszországi Lampedusa szigetére. Három hajó fedélzetén több mint hatszázan értek partot. A bevándorlók mind a Szaharától délre lévő afrikai területekről származnak, akik Líbiában szálltak hajóra. Az év eleje óta tömegesen érkeznek az afrikai partokhoz közeli Lampedusa szigetére a tunéziai bevándorlók, illetve a líbiai háború elől menekülők.

Elhunyt Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, 72 éves volt. Az improvizatív kortárs zene Európa-szerte ismert alakja Budapesten született. Nevéhez fűződik az 1964-es B-A-C-H élmények című lemez, amely az első szabad zenei felvételnek számít Magyarországon. Művészetét a többi között Liszt Ferenc-díjjal és Kossuth-díjjal ismerték el.