Nem tetszik a NATO-nak, hogy keveset költünk honvédelemre - lapszemle

Infostart
2011. június 10. 07:20
NATO-ban kritikusan szemléli, hogy a magyar honvédelemre szánt költségvetési keret évről évre kevesebb - közli a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint a beregi gazdák és az önkormányzatok azt szeretnék, ha a kabinet kormánybiztost nevezne ki az árvízvédelmi beruházások összehangolására.

Magyarország megítélése mindenképpen pozitív a NATO-ban, ám a szervezet kritikusan szemléli, hogy a magyar honvédelemre szánt költségvetési keret évről évre kevesebb - közli a Népszabadság meg nem nevezett vezető beosztású NATO-hivatalnokokra hivatkozva. A hivatalos NATO-álláspontot ismertetve Carmen Romero megbízott helyettes szóvivő a lapnak azt mondta: megértik, hogy gazdasági szigorítások idején a honvédelmi költségek csökkentése is elkerülhetetlen. "De ez nem mehet mindannyiunk közös biztonságának kárára. Az európai szövetségeseknek, így Magyarországnak továbbra is hiteles biztonsági szereplőnek kell lenniük" - tette hozzá.

A beregi gazdák és az önkormányzatok azt szeretnék, ha a kabinet kormánybiztost nevezne ki az árvízvédelmi beruházások összehangolására, hogy a vízügyi, gazdasági és környezetvédelmi igények egyaránt érvényre jussanak a fejlesztések során - mondta el a Magyar Nemzetnek Nagy Dániel, a Beregi Fáklya Egyesület vezetője. A kilenc települést érintő, 26,8 milliárd forintos nagyberuházást még az előző kormány ígérte meg, ám a munkálatok nem kezdődtek el, s a finanszírozás a jelenlegi időszakra maradt. A lapnak a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság megerősítette, hogy a beregi beruházás ügye várhatóan még júniusban a kormány elé kerül.

Miután az elmúlt néhány hónapban a Sony Pictures, a 20th Century Fox és a Warner Bros. Pictures filmjeinek első kalózkópiái mind Magyarországról kerültek fel az internetre, a Warner úgy döntött, késlelteti a magyar bemutatókat, ezentúl csak a világpremier után nézhetjük majd meg a legnépszerűbb filmeket - írja az Index.hu. A Warner Bros. szerint ezzel a lépéssel a magyarnál jóval erősebb és fontosabb piacok mozis bevételeit védik.

Nemcsak talpon maradt, de látványos növekedést is képes felmutatni a magyarországi horgászturizmus, amely tavaly 10 százalékkal bővült, s az elemzők az idei szezonban is 10-15 százalékos növekedést várnak e területen - írja a Napi Gazdaság. Miközben a belföldi horgászati turizmus is egyre nő, látványosan emelkedik az ide látogató külföldi pecások száma, elsősorban azért, mert a nyugati árakhoz képest itt olcsó a horgászat.

Egyre többen hagyják ott az önkéntes nyugdíjpénztárakat - közli a Portfolio.hu. A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával nagyobb figyelem fordult az öngondoskodás felé, aminek fontos eszközei többek között az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak. Az idei első negyedévben azonban tovább csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, miközben a hazai megtakarítók körében az egészségpénztárak egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek.

A Pénzcentrum.hu szerint, aki elég gyors és talpraesett, annak talán még van esélye, hogy ingyenesen ott legyen a népszerű nyári fesztiválok valamelyikén - igaz, cserébe dolgoznia is kell picit. A portál a fesztiválok által kínált munkalehetőségeket veszi górcső alá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást