Lázár János megreformálná a gyorséttermeket

Infostart
2011. június 10. 15:14
Egyéni képviselői indítvánnyal kényszerítené egészségesebb ételek árusítására és reklámozására a gyorséttermeket Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Lázár János hangsúlyozta: nem akarja bezáratni ezeket a népszerű étkezdéket. A gyermekek érdekében azonban fontosnak tartja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már alkalmazott szigorításokat a kontinens "egyik legbetegebb társadalmában", Magyarországon is bevezessék. Pontosan nem megnevezett brit vizsgálatokra hivatkozva azt állította, hogy a legnépszerűbb hamburgermenü 78 mesterséges adalékanyagot tartalmaz, egy másikban pedig olyan tartósítószer van, amely súlyosbítja a hiperaktivitás tüneteit.

Ezért arra kötelezné a gyorséttermeket, hogy alaposabban tájékoztassák a szülőket az ételek egyébként is csökkentendő kalória-, cukor-, zsír- és sótartalmáról, és kedvezményt, illetve ajándék játékot csak egészséges termék mellé adhassanak.

Az általa vezetett Hódmezővásárhelyen például a legismertebb gyorsétterem-lánc csak akkor telepedhet meg, ha a cég, illetve a területet bérbe adó társaság nyolcmillió forinttal támogatja a város népegészségügyi programját, és azon belül a lakosság tájékoztatását. Kezdeményezi azt is, hogy az egészség szempontjai minden tantárgy oktatása során érvényesüljenek az iskolákban.

Hangsúlyozta, hogy ez a javaslata nincs összefüggésben az úgynevezett hamburgeradó, hivatalos nevén a népegészségügyi termékdíj bevezetésére irányuló kezdeményezéssel. Arról csak annyit mondott, hogy reálisnak tartja, és az abból származó bevételt a rezidensek, a szakorvosok és az ápolók béremelésére fordítanák.

Hozzátette, hogy egyetért, ezért tárgyalni fog az LMP-vel, amely a közétkeztetésben, tehát a menzákon is szigorítaná a szabályokat a gyermekek egészségesebb táplálkozása érdekében.

Az egészségügyi államtitkárság támogatja Lázár János javaslatát, amelyet még a tavaszi ülésszakban benyújt az Országgyűlésnek, és közben egyeztet a gyorséttermeket működtető cégekkel. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy indítványa főként a két legnagyobb gyorsétterem-láncra vonatkozik. Az új szabályozás januárban lépne életbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást