Kilencszáz hajléktalan lakhatásáról gondoskodnának évente

InfoRádió / MTI
2011. június 10. 06:40
Az új fővárosi hajléktalanellátásról szóló javaslat szerint évente kilencszáz, közterületen élő hajléktalan embernek biztosítanának tizenkét hónapig valamilyen formában lakhatást.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója az MTI-nek azt mondta, az új javaslat megvalósításával paradigmaváltás következne be.

Az eddigi ellátás ugyanis, amelynek fő törekvése az volt, hogy "senki ne fagyjon meg télen", kiegészülne azzal: minél több hajléktalannak próbáljanak meg valamilyen lakhatást biztosítani - magyarázta Győri Péter, a javaslat egyik készítője, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Mint megjegyezte, ma a rendszer kevésbé koncentrál a közterületen élők befogadására.

Az a cél, hogy évente kilencszáz, közterületen élő embert helyezzenek el, tizenkét hónapon keresztül. A támogatott lakhatásnak több formája van, a hajléktalanszállóktól a munkásszállókon át a bérelt lakásig - fűzte hozzá.

Győri Péter elmondta, tervezik egy alaplogisztikai hálózat működtetését is. A jelenlegi diszpécserszolgálatot kiegészítenék egy budai alközponttal, valamint a rendszerhez tartoznának a krízisautók és a speciális utcai szolgálatok, amelyek bármikor bárhova riaszthatók.

A javaslat szerint a főváros a másfél tucat hajléktalanellátó szervezettel nem kötne közvetlenül szerződést, hanem két szervezettel állapodna meg: a Menhely Alapítvánnyal és a Máltai Szeretetszolgálattal. A két szervezet budapesti hajléktalanügyi konzorciumot hozna létre, ebben összefognák az ellátókat - mondta, megjegyezve, ez a megoldás nagyobb felelősséggel ruházná fel a civileket, és nagyobb mozgásteret adna nekik.

Győri Péter szerint az említett célokra 340 millió forint, a 2010-es forrással megegyező összeg elég lenne. Ha kevesebb pénzt szánnak erre, akkor kevesebb embert tudnak majd elhelyezni - mondta.

Közölte, hogy várhatóan június 22-én kerül a javaslat a Fővárosi Közgyűlés elé.