Újabb árvízvédelmi beruházásokat terveznek

Infostart
2011. június 9. 12:00
Június végére készülhetnek el a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén az új árvízvédelmi töltések és záportározók - mondta az InfoRádiónak Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. A politikus Nagy Anna kormányszóvivővel csütörtökön sajtótájékoztatón és helyszíni bejáráson mutatja be a beruházás eddigi eredményeit.

Majdnem pont egy évvel ezelőtt okozott óriási károkat Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása. A kormány ezt követően határozott árvízvédelmi töltések, valamint záportározók építéséről és a folyók kotrásáról a térségben.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár azt mondta: június végére teljesen elkészülnek a védművek és a létesítmények, amelyekre 7,3 milliárd forint fedezet van.

Szükség is lehet rá, hiszen akár villámáradást, vagyis egy-egy kis patak hirtelen áradását is okozhatják a júniusi felhőszakadások - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A gondot az okozza, hogy esetleg nem tartják rendesen karban az elvezetőket, és a kisebb patakok például az észak-keleti területeken megáradhatnak egy ilyen hirtelen lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék miatt.

Illés Zoltán szerint pont ezért kellene újabb árvízvédelmi beruházásokat kezdeni. Az árvíz kivédésére csak a záportározók és a tározó terek funkcionálhatnak, amiknek a megépítése az elkövetkezendő években az ország más részein is meg kell, hogy valósuljon - emelte ki.

Az államtitkár a jövő évi költségvetésből 10 milliárd forintot fordítana erre a célra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást