Sztrájkot hirdettek a közlekedési dolgozók - a nap hírei

Infostart
2011. június 9. 21:06
Kétórás figyelmeztető sztrájkot helyeztek kilátásba a közlekedési dolgozók. Kiszáll az állam a Budapest Airportból. Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A nap legfontosabb hírei június 9-én.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a közlekedési dolgozók, ha a kormány nem kezdi meg a tárgyalást az érdekképviseletekkel a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjról. A június 29-ére és július 7-ére bejelentett akcióban a mozdonyvezetők, a Somogy, a Tolna és a Baranya megyei autóbuszsofőrök, valamint a BKV-nál működő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének tagjai vesznek részt. A korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése ellen csütörtökön az Országház előtt tiltakozók petíciót juttattak el az országgyűlési képviselőknek és a frakcióvezetőknek.

Harmincra nőtt a németországi hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma, hétszázan vannak életveszélyes állapotban. A német hatóságok ennek ellenére azt állítják, hogy a fertőzés elérte a tetőpontját, mert az elmúlt 24 órában kevesebb új megbetegedés történt. A járvány, amelynek eredete továbbra is tisztázatlan közben Szlovákiában is megjelent, egy 25 éves eperjesi férfit kezelnek a kassai kórházban. Magyarországon továbbra sem jelentettek a járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedést.

Egymás sikerében érdekelt Hollandia és Magyarország. Erről a két ország miniszterelnöke beszélt, csütörtöki hágai találkozójuk után. Mark Rutte és Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Hollandia a második legnagyobb befektető ország Magyarországon. A kormányfők megbeszélésén szó volt Horvátország uniós csatlakozásáról is. A magyar uniós elnökség egyik fontos célkitűzése volt, hogy június végéig lezáruljanak a tárgyalások, és Budapest várja, hogy az Európai Bizottság pénteki jelentésében jóváhagyja a tárgyalások lezárását.

Kiszáll az állam a Budapest Airportból. A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent határozat szerint a kormány jóváhagyta a Budapest Airport Zrt.-ben lévő állami részvénycsomagra vonatkozó eladási opció lehívását, és hozzájárul ahhoz, hogy azt versenyeztetés nélkül értékesítsék. A korábbi sajtóhírek még arról szóltak, hogy az állam nyáron visszaállamosíthatja a Budapest Airportot.

Határidőre, a hónap végére befejeződnek azok az árvízvédelmi beruházások, amelyeknek köszönhetően remélhetően nem ismétlődik meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tavaly júniusi árvíz okozta pusztítás. Akkor több mint 200 ház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná. Nagy Anna kormányszóvivő a tavalyi ártól leginkább sújtott Felsőzsolca határában elmondta: a kormány 7 milliárd 300 millió forintot fordított a munkálatokra, és hosszú távon garantálható, hogy a leginkább veszélyeztetett települések biztonságban lesznek.

Több mint 1 milliárd forintos költségvetéssel újraindult a labdarúgó utánpótlást segítő Bozsik-program. A pénzből 400 millió az állami támogatás, a fennmaradó összeget pedig az OTP Bank és a Mol állja. A szerződés értelmében a két vállalat a Bozsik-programot, azon belül pedig célzottan a gyermeklabdarúgást, valamint az utánpótlás korosztályos válogatottakat támogatja. Az új OTP-Mol Bozsik-programban jelentős változás, hogy 3-tól 21 éves korig foglalkozik a fiatalokkal.

Közösségi élménynek és egyben próbatételnek nevezte a színházat a nemzeti erőforrás miniszter a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó megnyitóján. Réthelyi Miklós azt mondta: a jó színház bizonyos nézőpontból mindig radikális, és nem is lehet más, hiszen folyamatosan tisztázza viszonyulását a változó világhoz. Az idei fesztivál versenyprogramjában tizenöt produkció szerepel, a közönséget emellett 130 koncert, közönségtalálkozó és kiállítás várja a baranyai megyeszékhelyen.