Mit tanulhatunk a vízilabda-válogatott tagjaitól?

Infostart
2011. június 9. 16:28
Az együttműködés mindig kifizetődő - vallja Pál Ferenc atya, aki az együttműködés sikerességét az olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott példáján is levezette az InfoRádió Aréna című műsorában.

A ma emberét hallatlanul izgatja az, hogyan tudja összeegyeztetni individualitását társas kapcsolataival. Úgy tűnik, hogy ma az individualitás megkérdőjelezhetetlen érték, viszont túlhangsúlyozzuk ezt, emiatt a kapcsolataink tönkremennek, sokszor ki sem tudnak alakulni, nem tudnak megszilárdulni, tartósak lenni, nem vagyunk bennük elégedettek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pál Ferenc katolikus pap, aki szerint emiatt keressük az utat.

Főleg társadalmi méretekben nézve nagy nehézségeink vannak azzal, hogy az egyes ember a csoportok, a közösségek, az intézmények, akár az egész nemzet rovására is szeretne boldogulni - fejtette ki. Pál Ferenc emlékeztetett, hogy ez a szociálpszichológiában a társas dilemma, amikor az egyes ember jobban jár akkor, ha a közösséget kihasználja, de ha nagyon sokan járnak így el, akkor az egész társadalom tönkremegy. A végén az együttműködés úgyis kifizetődő - hangsúlyozta.

Példaként a magyar férfi vízilabda-válogatottat említette. A csapat olimpiákat nyert, láttuk, ahogy együttműködnek. Nem lettek volna olimpiai bajnokok, ha a játékosok nem hallgatnak Kemény Dénesre, ha egyéni célkitűzéseiket nem rendelik alá a csapatnak az eredményesség érdekében - vélekedett Pál Ferenc.

A katolikus pap hozzátette: ha tudtunk lelkesedni a válogatottért, akkor érdemes megnézni, hogy a siker milyen összetevőkből jön létre. Az egyéni és a társas értékek között igyekszünk egyensúlyt találni - emelte ki.

A teljes beszélgetést pünkösd hétfőn délután öt órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást