Megépülhet a római-parti védmű

InfoRádió / MTI
2011. június 8. 18:37
A Fővárosi Közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésén döntött arról, hogy megépítteti a III. kerületi, római-parti védművet; a javaslatot a képviselők pártállástól függetlenül egyhangúlag támogatták. Megszavazták a képviselők a budapesti közösségi közlekedés normatív támogatásának igényléséről szóló előterjesztést is.

A római-parti gáttal kapcsolatban a közgyűlés azonban egy későbbi ülésén dönt arról, hogy a védműtervek közül melyiket támogatják. A három kilométer hosszú, három méter magas gát - amely még a békásmegyeri lakótelepen élőket is megvédené egy nagyobb árvíz esetén - várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban elkészül.

A képviselők megszavazták a budapesti közösségi közlekedés normatív támogatásának igényléséről szóló előterjesztést is. A kormány augusztus 12-éig dönt a kérelem elbírálásáról, a főváros legalább 32 milliárd forint támogatásra számít.

A közgyűlés arról is döntött, hogy további 37,5 millió forintot ad a Városligeti Műjégpálya 4,7 milliárd forintos rekonstrukciójához. Az ülésen ugyanakkor kiderült, hogy mintegy százmillió forint kivitelezői követelést nem tartanak jogosnak Budapest vezetői.

A műjégpálya betonmedre már elkészült; a területet a nyári időszakra vízzel árasztották el, így nyolcéves szünet után ismét működik a csónakázótó. A tavon jelenleg a Szépművészeti Múzeum Art on Lake című víziszobor-kiállítását tekinthetik meg a csónakázók. A műemlék épület és ezzel a teljes beruházás várhatóan őszre készül el.

A testület elfogadta tizenkilenc fővárosi fenntartású közoktatási intézmény vezetőjének pályázatát is, a vezetők augusztus 15-től öt évig tölthetik be a posztot.

A közgyűlés egyhangúan arról is határozatot hozott, hogy 22 millió forint pályázati forrást kaphatnak a főváros kisebbségi önkormányzatai; a tizenegy önkormányzatnak így külön-külön két-két millió forint jut. A bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb és szlovák önkormányzat egyebek mellett kisebbségi közügyekkel összefüggő feladatokra, gyermekprogramokra, közművelődési, illetve oktatási intézmények támogatására, újságok fenntartására, ösztöndíjakra fordíthatja a pénzt.

A közgyűlés nem vette napirendre a szocialisták egészségügyi koncepcióját. Horváth Csaba frakcióvezető ezért sajtótájékoztatót tartott, ahol arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy esküjéhez méltóan a budapestiek érdekeit szolgálja az egészségügyi átalakításokkal kapcsolatban. Az ellenzéki képviselő ezzel arra utalt, hogy a napokban bejelentették, hogy a főváros 12 kórházát a jövőben állami gondoskodás alá vennék.

Sajtótájékoztatót hívott össze a Jobbik is. Ezen az ellenzéki párt budapesti elnöke arról beszélt: a fővárosban közbiztonság helyett "közbizonytalanság" uralkodik, és valójában csak pártja veszi komolyan az elszámoltatást és a rendteremtést. Staudt Gábor továbbá a melegfelvonulás betiltását is kérte a belügyminisztertől, arra hivatkozva, hogy a menet "a jóérzésű embereket" zavarja, irritálja.

Az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatón reagált Staudt Gábor szavaira. Kaltenbach Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyülekezési törvény mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy milyen típusú rendezvényről van szó. Az ellenzéki politikus az önkormányzati rendszer Budapestet is érintő tervezett átalakításáról is beszélt. Elmondta, mindeddig hiába kérték a Fideszt, hogy a vita nyilvánosan folyjon, ne pedig "hűvös irodákban, zárt ajtók mögött".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást