Tanösvény a Megyeri híd pesti hídfőjénél

InfoRádió / MTI
2011. június 4. 18:30
A Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy tanösvényt létesített Budapest egyik legjelentősebb helyi védettségű területén, a rendkívül ritka homoktövis újpesti élőhelyén, a Megyeri híd pesti hídfője közelében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti csoportja a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának segítségével Budapest egyik legjelentősebb helyi védettségű területén, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében alakította ki az 500 méteres tanösvényt - mondta az InfoRádiónak Lendvai Csaba, a szervezet munkatársa.

Az értékes homokgyepek összesen huszonkét védett növényfajnak adnak otthont, melyből a védett homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon. Rajta kívül további két fokozottan védett növény, valamint számtalan gerinctelen és gerinces állatfaj is megtalálható a területen - olvasható a zöldszervezet közleményében.

Mint Bajor Zoltán, az MME újonnan megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta, a sas-hegyi és a tétényi-fennsíkbeli után ez a harmadik tanösvény Budapesten. "Számos további helyszín megérdemelne tanösvényt, így például Óbudán a róka-hegyi kőbánya, a II. kerületi Ferenc-hegy és Apáthy-szikla, vagy épp a XII. kerületi Kissvábhegy" - sorolta.

Bajor Zoltán szerint az újpesti homoktövis természetvédelmi terület 1974 óta védett, hathektáros területét 1999-ben 24,5 hektárosra bővítették. Ekkora azonban már tájidegen fajok ütötték fel a fejüket sok helyen, ezért az MME 2006 óta élőhelykezelési munkát végez itt. Ma négy részből áll, ezek közül a középső, legnagyobb részen alakították ki a tanösvényt, melynek mentén öt nagy tábla ismerteti fotók és szöveg segítségével a terület változatos flóráját és faunáját. Az állatok közül megtalálható itt az őz, a róka, a borz, az egerészölyv, különböző pinty- és fecskefélék, számos hüllő-, pók- és lepkefaj, a Duna közelsége miatt pedig a vízisikló.

"A természetjárás ma sajnos egyáltalán nem népszerű a budapestiek körében, annak ellenére, hogy Európa egyik legtermészetközelibb és fajgazdagabb nagyvárosában élnek, mely több ezer hektárnyi védett területtel büszkélkedhet. Az újpesti homoktövis természetvédelmi terület esetében többek között az veti vissza a látogatottságot, hogy gyorsforgalmi utak között fekszik. A kerület iskoláiban ugyanakkor igyekszünk népszerűsíteni a helyet, és egyre több önkéntes vesz részt az élőhelykezelési programunkban" - mondta Bajor Zoltán.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást