"Nem lenne helyes, ha az uniós pénzeket az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítanák"

Infostart
2011. június 3. 17:23
Akciótervet készít az Európai Bizottság az egészségügyi szakemberek európai szinten egyre nagyobb problémát jelentő hiányának kezelésére - közölte John Dalli, egészségügyi biztos, a Háziorvosok Európai Uniója nyilvános közgyűlésén.

Az évtized végére nagyjából egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik majd Európában, hamarosan az ápolt betegek 15 százalékát nem lehet megfelelően ellátni - közölte John Dalli, uniós biztos. Hozzátette: az Európai Bizottság ezért egy akcióterv kidolgozásába kezdett. Első lépésként fel kell térképezni, hogy szakterületenként hány dolgozóra lesz majd szükség, nekik milyen szakképesítéssel kell rendelkezniük, és ehhez igazítva kell fejleszteni az egészségügyi képzés rendszerét - fejtette ki.

"Az elvándorlás fő mozgatórugója a pénz, természetesen, de nem csak ez. Így a megoldás sem csak anyagi jellegű lehet. A jobb munkakörülmények, a megfelelő szakképzések biztosítása, az információk könnyebb elérése, a több tisztelet mind segíthet."

John Dalli kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem lehetséges, de véleménye szerint nem is lenne helyes, ha az uniós pénzeket közvetlenül az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítanák. Mint mondta: ehelyett a szakképzésre és az egészségügyi rendszer egészének fejlesztésére kell koncentrálni, hogy javuljanak a munkakörülmények, ami szintén fontos visszatartó erő a dolgozók számára.

"Meggyőződésem, hogy ha a körülmények megfelelőek, az emberek otthon szeretnek maradni!"

Az egészségügyi biztos közölte: szemléletváltásra van szükség. Mint mondta: azon dolgozik, hogy a pénzügyminiszterek és az egészségügyi miniszterek egyszer együtt leüljenek tárgyalni, és lássák be, hogy az egészségügyre fordított pénz befektetés, a gazdasági növekedés csak egészséges polgárokkal lehetséges.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást