Kötelezné a gyereket a szülő eltartására a kormány - lapszemle

Infostart
2011. június 3. 07:20
Kábeltévét indítana a főváros ősszel - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet szerint nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában.

Kábeltévét indítana a főváros ősszel, ám egyelőre csak a stúdióra van meg a százmillió forintos költségvetési pénz - írja a Népszabadság. Az önkormányzati televízió működtetését az 1989-ben a Fővárosi Tanács és a közműcégek által létrehozott, ma is létező Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítványra bízzák, és már javában zajlik a szervezet közhasznúvá alakítása. A városháza kommunikációs vezetője, Szűcs-Somlyó Mária a lap szerint arra is utalt, hogy Budapestnek jelenleg nincs egyetlen fillérje sem egy önkormányzati újság beindítására.

A Magyar Nemzet szerint nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában, de a foglalkoztatás terén nagyobb védelmet adna a gyermeket nevelő szülőknek a kormány az új családvédelmi törvényben. A jövőben számos támogatás elnevezése változhat, a nagykorú gyermekeket pedig arra kötelezheti az állam, hogy tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre. Azokat a szülőket is védené a kormány, akik gyesről vagy gyedről térnek vissza. Azt a szülőt, aki igényt tart a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra, kötelessége lehet ilyen formában foglalkoztatnia a munkaadónak legalább a gyermek harmadik életévének betöltéséig.

Az Index a Duna budai oldalán lévő, a rakpart fölötti sétányra, a gyalogosok közé terelt kerékpárforgalom okozta problémákról készített összeállítást. A portálon több mint hétperces videót találnak a témáról.

A magyar uborkakereskedelmet is megviselte a német hasmenésjárvány, mivel a forgalom hazánkban is jelentősen visszaesett - írja a Napi Gazdaság. A nagybani piacon a magyar uborka ára is 20-30 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy most már tény: nem spanyol uborka okozta a járványt. Házi Zoltán, a Nagybani Piac igazgatója a lapnak elmondta: a teljes zöldségforgalomra nincs hatása a hisztériának, ám ha sokáig húzódik az ügy, az kihathat a teljes primőrpiacra.

A Portfolio.hu a CNBC-re hivatkozva azt írja, hogy a globális szintű gazdasági lassulást, valamint a magas szinteken rekedő munkanélküliséget látva sok befektetőben felmerül a kérdés, vajon jön-e a Fed újabb eszközvásárlási programja? A PIMCO vezetője, Mohamed El-Erian erre igencsak kevés esélyt lát. Ahogy az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke augusztusi, Jackson Hole-i beszédében, valamint néhány héttel ezelőtt is fogalmazott, a monetáris politikai intézkedésekről a várt hasznok és ráfordítások mérlegelését követően érdemes dönteni. El-Erian úgy véli, hogy az eszközvásárlási program ezt a mérleget igencsak felborítaná, vagyis csökkentené a potenciális hasznot, és növelné az esetleges negatív következmények valószínűségét.

A Pénzcentrum.hu banki költségeik csökkentésére próbál tippeket adni a vállalkozások számára. Ma ugyanis gyakran a cégek léte múlhat azon, hogy mennyit költenek működésükre. Ilyen helyzetben a társaság tulajdonosai és vezetői szinte mindennel igyekeznek spórolni, némi utánajárással azonban a banki költségeiken is sokat megtakaríthatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást