Ilyen szövődményeket okozhat az EHEC-baktérium

Infostart
2011. június 3. 15:06
Németországban egyre több az olyan beteg, akinek nincs hasmenése, ezzel szemben súlyos idegrendszeri problémákkal, a többi között beszédzavarral vagy epilepsziás rohamokkal küszködik. A Semmelweis Egyetem III. számú belgyógyászati klinikájának tudományos főmunkatársa, Prohászka Zoltán az InfoRádiónak elmondta, hogy ezek a tünetek a hasmenéses járvány szövődményeként léptek fel.

Az EHEC-fertőzés nem mindig okoz hasmenést, tünetmentesen is át lehet élni a megbetegedést, de később szövődmény jelenhet meg - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem III. számú belgyógyászati klinikájának tudományos főmunkatársa.

Prohászka Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a szövődmény ugyanolyan mechanizmussal, a baktériumok által termelt méreganyagokkal keletkezik, a legjellegzetesebb tünete pedig a vérszegénység és a veseelégtelenség, de ismert, hogy idegrendszeri tüneteket, például beszédzavart, zsibbadást, görcsrohanot is okozhat.

A betegek többsége tartós károsodás nélkül meggyógyítható - emelte ki a szakember, aki hozzátette, hogy optimizmusra adhat okot, hogy kipróbáltak egy új gyógyszert, ami a káros folyamatokat fékezi le a szervezetben.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást