Nem született alku a rendvédelmi szakszervezetek és a belügyi tárca között - a nap hírei

Infostart
2011. június 2. 21:08
Nem született megállapodás a belügyminiszter és a rendvédelmi szakszervezetek képviselőinek egyeztetésén. A kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse okozza az európai hasmenésjárványt. KRESZ-módosítást kezdeményez a buszsávokkal összefüggésben a főpolgármester. A nap legfontosabb hírei június 2-án.

Nem született megállapodás a belügyminiszter és a rendvédelmi szakszervezetek képviselőinek csütörtöki egyeztetésén, így azt pénteken folytatják. Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a hétvégéig zárják le a tárgyalásokat. A három és fél órás egyeztetés után a belügyminisztérium szóvivője előremutató tárgyalásokról és az álláspontok közeledéséről beszélt. A szakszervezetek képviselője viszont azt mondta, hogy kaptak egy új tervezetet, amely ebben a formájában számukra elfogadhatatlan. Hozzátette: a minisztériummal együtt dolgoznak azon, hogy ez változzon.

A kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse okozza az Egészségügyi Világszervezet szerint az európai hasmenésjárványt. Az előzetes genetikai vizsgálatok eredménye alapján az új törzs két különböző kólibaktérium mutációjából alakult ki, és több olyan sajátossága is van, amely fertőzőképesebbé teszi. Közben újabb halálos áldozatot jelentettek Németországból, ahol a legtöbb beteg van, Oroszország pedig az Európai Unió egészére, így Magyarországra is kiterjesztette a zöldségimport tilalmát.

Megkezdődött a pénztári vagyon átadása. A Stabilitás Pénztárszövetség tájékoztatása szerint az állami rendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok után átutalandó teljes vagyon értéke az előzetes adatok alapján meghaladhatja a 2800 milliárd forintot, a visszalépő tagok számára kifizetendő összeg pedig a 260 milliárdot. A pénztáraknak június 12-ig kell eljuttatniuk volt tagjaik vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz.

Újratárgyalná a Mol-INA részvényesi szerződést a horvát kormány, hogy hatékonyabbá váljon az eredeti, 2003-ban aláírt szerződésben foglalt célok megvalósítása. Somlyai Dóra, a magyar olajtársaság kommunikációs igazgatója közölte: a horvát kormány és a Mol közös együttműködésének eredménye, hogy az INA jelentős mértékben fejlődött az elmúlt években. Hozzátette: a MOL bármikor kész az egyeztetésre a horvát kormánnyal.

Országos konzultációt indított a kormány az adminisztrációs teher csökkentéséről. A kormány 500 milliárd forint bürokráciacsökkentő csomagot indított áprilisban. Az első lépésben szereplő 105 milliárd forint vállalkozói teher csökkenését eredményező intézkedéseket július végéig jogszabályokban megjelenítik. A további 400 milliárd forintos csökkentésre várják egy hónapon át a javaslatokat, ötleteket. A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus végére terjeszti a kormány elé az erre vonatkozó javaslatát.

A KRESZ módosítását kezdeményezi a főpolgármester, hogy használhassák a buszsávot azok az autók, amelyekben legalább hárman utaznak. Tarlós István ezt a Budaörsi úti buszsáv megszüntetéséről tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be. Az M1-es, M7-es autópálya közös bevezető szakaszán a belváros felé tartó irányban a Nagyszőlős utcai felüljárónál hétfő óta működött a buszsáv, emiatt az autósok az eddigi kettő helyett egy sávon haladhattak ezen a szakaszon, és jelentős torlódások alakultak ki. A főpolgármester azt mondta: vizsgálni fogják, hogyan helyezhették idő előtt üzembe a buszsávot, amelyet a teljes beruházás elkészülte után újra átadnak.

Megkezdődött az 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok a budapesti Vörösmarty téren. A június 6-ig tartó mustrán 99 hazai és 18 határon túli kiadó összesen 375 újdonsággal jelentkezik. A központi helyszín ezúttal is a budapesti Vörösmarty tér, de minden nagyobb településen megrendezik a Könyvhetet.