Harmati: Ne törlesszen rögzített árfolyamon az, akinek vannak tartalékai

Infostart
2011. június 2. 09:42
Több pontban sem tudtak megegyezni a kormánnyal a bankok; az egyik ilyen az úgynevezett elsétálási jog, vagyis az, amely eltörölné a hitel mögötti fedezet értékén felüli tartozást - magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában Harmati László. Az FHB vezérigazgatója elmondta azt is, hogy aki jelenleg tudja fizetni a devizahitelét és vannak tartalékai, ne törlesszen rögzített árfolyamon.

Több pontban sem tudtak megegyezni a kormánnyal a bankok; az egyik ilyen az úgynevezett elsétálási jog, vagyis az, amely eltörölné a hitel mögötti fedezet értékén felüli tartozást - magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában Harmati László, aki hangsúlyozta: hitelfelvételkor létrejön egy szerződéses viszony a bank és az ügyfél között, az elsétálási jog alapvetően megrendítené ezt a viszonyt.

Az FHB Bank vezérigazgatója hozzátette: vannak országok, ahol szerződésben foglalt ez a típusú jog, de Magyarországon ez nincs így. Egy ilyen jellegű jog a jelenlegi nem túl élénk hitelezési hajlandóságot és a hitelkínálatot tovább csökkentené, márpedig ez a mostani gazdasági helyzetben a növekedési terveket és esélyeket mérlegelve végzetes hatással lehet.

A bankigazgató másik vitás pontnak a bankadó meghosszabbítását említette. Az erről való egyeztetés úgy, hogy nem tudni, az Európai Unió mit fog szabályozni, nem szerencsés - mondta.

Egyetértettek a kormánnyal abban, hogy kezdődjön egyeztetés a kkv- és a lakáshitelezés élénkítéséről, illetve az ezt támogató intézményi rendszer reformjáról. Harmati László hangsúlyozta: a hitelezés újraindítása kulcskérdés, ezt támogatandó kell a kormánynak a második csomagot kidolgoznia.

Megéri?

Átlagos példa: valaki 2006-ban felvett húsz évre ötmillió forint értékű hitelt svájci frankban 160 forintos árfolyamon. Annyira elmozdult az árfolyam, hogy most hatmillió forinttal tartozik a banknak.

Ha az árfolyam a következő évben a jelenlegi szinten, vagyis 220 forint környékén marad, akkor ezen időszak alatt a jelenlegi 57 ezer forintos törlesztőrészlete tízezer forinttal csökkenne - amennyiben él az árfolyam rögzítésének a lehetőségével. Három év után kell elkezdeni visszafizetni a rögzített és a valós árfolyam közti különbözetet. Három év után a hitelt felvevő adóssága alig 300 ezer forinttal csökken, és hogy ne növekedjen a törlesztőrészlete 15 százalékkal, a hitelét 15 és fél évvel hosszabbítja meg a bank.

Ha ezen a szinten marad az árfolyam, mint ahol most van, az ügyfél számára előáll egy új forintadósság, az összadóssága érdemben alig csökken a kezdeti időszakhoz viszonyítva, ráadásul 15 évvel meghosszabbodik az adósságpályája - éppen ezért az FHB Bank vezérigazgatója szerint azoknak a háztartásoknak, amelyek el tudják viselni a devizaárfolyam-kockázatokat, nem jelent valós alternatívát az árfolyam rögzítése.

Azoknak azonban, akik a fizetőképességük határán vannak, és nem tudják vagy nem akarják vállalni a további árfolyamkockázatokat, indokolt lehet a programba való belépés, de a felvázolt következményekkel számolniuk kell - hangsúlyozta Harmati László, aki hozzáfűzte: egyenes tanácsadásban, az ügyfél a bankkal való kapcsolatfelvételekor dőlhet el, kinek mi a megfelelő koncepció.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Harmati László 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Harmati László 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást