A válságkezelés a lengyel EU-elnökségnek is folytatnia kell

Infostart
2011. június 2. 16:41
Bár 28 nap még hátravan a soros magyar elnökségből, de már a teendők átadásáról tárgyalt Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár lengyel partnerével.

Az elnökségi feladatok ellátása csapatmunkát igényel - mondta Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár, aki kifejtette: a gazdasági válságkezelést még a spanyolok kezdték el, de biztosan folytatni fogja a magyart felváltó lengyel elnökség is.

Hasonlóképpen a magyar elnökség következtetéseket fogadott el a 2013 utáni kohéziós- és agrárpolitikáról, de a többéves pénzügyi keretről folyó vitát a lengyeleknek kell elkezdeniük. Győri Enikő azt mondta: a roma- és a Duna-stratégia elfogadásával Magyarország egyik célja teljesült.

Mikolaj Dowgielewicz lengyel államtitkár elmondta: országa fő prioritásai között szerepel a gazdasági növekedés beindítása és a bővítés folytatása.

Kérdésre válaszolva elmondta: a soros lengyel elnökség egyik legfontosabb eseménye lesz szeptember 29-30-án a keleti partnerségi csúcstalálkozó, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök társházigazdaként lesz jelen.

Szólt arról is, hogy bár október közepén választások lesznek Lengyelországban, ez az elnökségi munkát nem veszélyezteti, mert, mint mondta, a prioritásokban konszenzus van a pártok között.

A lengyel államtitkár elismerőleg nyilatkozott a magyar elnökségről, azt mondta: a magyar elnökség sikeres volt az EU számára.

Magyarország július 1-én Varsóban adja át a soros elnökséget Lengyelországnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást