A tolerancia fontosságáról beszélt Erdő Péter

Infostart
2011. június 2. 18:37
Növelhetné az Európába érkező nem keresztény bevándorlókkal szembeni toleranciát, ha az európai keresztények megerősödnek hitükben - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Gödöllőn a vallási párbeszédről rendezett nemzetközi konferencián.

A magyar EU-elnökség keretében szervezett Keresztény-zsidó-iszlám párbeszéd című konferencián Erdő Péter bíboros megállapította, hogy miközben a Közel-Keletről tömegesen menekülnek a keresztények a létbizonytalanság és az üldöztetés elől, Európában a nem keresztény bevándorlók integrációja jelent gondot. Ez utóbbinak részben az is oka, hogy az európai keresztények közül sokan elveszítették vallási identitásukat, ezért egyfajta fenyegetésként élik meg az erős vallási identitású emberek megjelenését. Ha az európai keresztények megerősödnének a hitükben, az a toleranciát is előmozdítaná - mondta Erdő Péter, aki kiemelte, hogy a katolikus egyház európai szinten is külön-külön intézményesített párbeszédet folytat a zsidó és a muszlim vallási közösséggel.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek ügyvezető igazgatója kijelentette, a magyarországi zsidóság rokonként tekint az iszlám vallásra, és egyúttal igen jó a kapcsolata a keresztény egyházakkal, amelyekkel rendszeres a párbeszéd.

Elismerését fejezte ki Magyarország új alaptörvénye iránt az orosz ortodox egyház képviselője. Hilarion metropolita arról is beszélt, hogy, hogy a világ sok pontján üldöztetésnek vannak kitéve a keresztények, de a többi vallás hívei is, pedig mind a keresztény, mind a zsidó, mind az iszlám hittől idegen a más vallásúak üldözése.