Orbán: Magyarország az alacsony adózás híve - a nap hírei

Infostart
2011. június 1. 21:05
A kormányfő szerint Magyarország mindig az alacsony adózás híve lesz, és nem akarja, hogy az adórendszereket európai szinten harmonizálják. Orbán Viktor erről az ír kormányfővel folytatott dublini tárgyalása után beszélt.

A miniszterelnök korábban a Magyarországon befolyásos ír befektetőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette: a parlamenti ciklus végére 65-70 százalék közötti szintre csökken a magyar államadósság mértéke.

Meghirdette a kormány a Semmelweis-tervet

A várólisták hosszának legalább felére csökkentése a célja a kormánynak az egészségügyben - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna a Semmelweis-tervet ismertető tájékoztatón hangsúlyozta: az előző kormányok alatt - a GDP arányát tekintve - az egészségügyből vonták ki a harmadik legtöbb forrást. Az egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy az állami egészségügyi intézmények irányítására egy egészségszervezési menedzsmentrendszer jön létre. Szócska Miklós hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő fekvőbeteg-ellátó intézmények állami tulajdonba kerülnek, és a tervek szerint három sürgősségi centrum alakul Budapesten.

MOK: a Semmelweis-terv nem oldja meg a problémákat

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a Semmelweis-terv nem oldja meg az egészségügy problémáit és az ágazatban felszabaduló források nem elegendők a bérfejlesztéshez. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádióban szintén elsősorban az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről szóló terveket hiányolta a tömeges elvándorlás megakadályozása érdekében.

Jövő kedden temetik Mádl Ferencet

Jövő kedden, a Fiumei úti sírkertben helyezik végső nyugalomra az életének 81. évében, szombaton elhunyt Mádl Ferenc volt államfőt - közölte a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. A testület felkéri a közintézményeket, hogy a temetés napján gyászlobogó kihelyezésével fejezzék ki részvétüket, a közoktatási intézményekben pedig az elhunyt életéről és munkásságáról emlékezzenek meg.

Országjáráson az államfő

A köztársasági elnök szerint erős Magyarország nem létezhet erős kormány, erős önkormányzatok, valamint erős családok, illetve hitében és önbizalmában is erős emberek közössége nélkül. Schmitt Pál országjárása ötödik állomásán, a szekszárdi közgyűlés ülésén beszélt erről. Az államfő úgy vélte: Szekszárdnak - az ország többi településéhez hasonlóan - nehéz feladatot jelent a munkanélküliség kezelése.

Legyen mindenkinek internetje!


Az Országgyűlés elnöke szerint mindenki számára elérhetővé kell tenni az internetet. Kövér László az Információs Társadalom Parlamentje című konferencián hangsúlyozta: azt is mindenkivel meg kell ismertetni, hogy miként segíthetik az életet az infokommunikációs eszközök. A házelnök szorgalmazta, hogy digitális formában minél hamarabb legyenek elérhetőek a magyar nemzeti kultúrkincsek.

"Visszalépés a magyar távközlési szabályozás"

Az internetes szólásszabadság mellett érveltek Budapesten nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó különmegbízottjai. Frank La Rue az ENSZ képviseletében a médiahatóság működését kifogásolta, emellett úgy vélte: az új magyar távközlési szabályozás a szólásszabadság vonatkozásában visszalépés.

"Az államnak kötelessége kivizsgálni a romák elleni bűncselekményeket"

Az Európai Roma Jogok Központja szerint a hatóságoknak hatékonyabban kellene fellépniük a romák ellen irányuló erőszak és az Európában a leginkább őket érintő emberkereskedelem ellen. Rob Kushen, a szervezet igazgatója Budapesten azt mondta: egyértelmű, hogy az államnak kötelessége kivizsgálni a romák elleni erőszakos bűncselekményeket, gyakran mégsem elég hatékony a nyomozás, akár hivatalos személyek, akár civilek az elkövetők.

Hasmenésjárvány: Magyarország nem érintett

Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban - közölte országos tiszti főorvos. Paller Judit az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén azt mondta: Magyarországon mostanáig csak hasmenéses eseteket jelentettek, és a betegeknek nem voltak szövődményeik. A mostanáig megvizsgált minták nem mutatták ki a kórokozót.

Támogatja a kormány a vízilabda Eb megrendezését

Támogatja a kormány a 2014. évi budapesti vízilabda Európa-bajnokság megrendezését. A kabinet vállalja, hogy felújítja a Hajós Alfréd, a Széchy Tamás és a Császár-Komjádi Sportuszodát. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közlése szerint ehhez mintegy 800 millió forintra van szükség. Az Európai Úszószövetség május 13-án ítélte oda a 2014-es női és férfi vízilabda Európa-bajnokság rendezési jogát Budapestnek.