Ecet, cukor, mosogatószer - mit tegyünk az EHEC-baktériummal?

Infostart
2011. június 1. 20:59
A magyarok általában ecetes vízzel leöntve eszik az uborkát, az ecet pedig sok EHEC-baktériumot elpusztít - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese. Balázs Péter hozzátette: ha a járvány pusztította helyszínekre utazik valaki, elkaphatja a betegséget.

Rettenetesen veszélyes az EHEC-baktérium - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, aki azonban hozzátette: ha tíz percen keresztül hetvenfokos hőhatásnak tesszük ki a baktériumokat, akkor azok ezt nem élik túl.

Balázs Péter kiemelte: mosogatószerrel is elpusztíthatjuk a véres hasmenést okozó baktériumot a zöldségről, de ez attól is függ, hogy milyen szert használunk. A nagyon alapos, folyóvízben történő lemosás, vagy az uborka meghámozása is jelentős mértékben hozzájárulhat a baktériumszám csökkenéséhez.

A gasztronómiai szokásaink alapján mi elsősorban nem nyersen, hanem ecettel és cukorral esszük az uborkát, és ez is garanciát nyújthat arra, hogy elpusztuljanak róla a baktériumok - tette hozzá a szakember, aki szerint, mivel a közép-európai népesség nagyjából egyformán érzékeny az EHEC-baktériumra, aki Németországba utazik, könnyedén megbetegedhet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást