"A romák foglalkoztatásának bővítéséhez az oktatáson keresztül vezet az út"

Infostart
2011. május 30. 08:34
Magyarország az utóbbi tíz évben jelentős előrelépést tett a faji alapú megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ezekkel kapcsolatos intolerancia elleni küzdelemben, de még sok tennivaló van, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások gyakorlattá váljanak - mondta Githu Muigai, az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja négynapos magyarországi látogatását követően.
Azt hangsúlyozta, hogy a romák lakhatási-, oktatási és egészségügyi helyzetével kiemelten kell foglalkoznia a kormánynak. Éppen erről szól az európai roma-keretstratégia, és erről írt alá a napokban egy megállapodást Orbán Viktor és Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Mit gondol, ez elég lesz?

Ez mindenképpen egy jó kezdet. Ezzel mindkét fél elismerte, hogy radikális beavatkozásra van szükség. A megállapodáson belül külön hangsúlyt fektetnek a munkahelyek teremtésére, amire nagyon nagy szükség van, ugyanakkor a foglalkoztatás bővítéséhez az oktatáson keresztül vezet az út, ezzel is foglalkozni kell. Mindazonáltal ez csak a kezdet, számos más lépésre is szükség lesz.

Kiemelte, hogy itt tartózkodása alatt remek párbeszédet folytatott Pécs, Ózd és Mohács polgármesterével. Gyöngyöspatán is járt, ezt viszont nem említette. Mi ennek az oka?

Találkoztam Gyöngyöspata polgármesterével is, aki nagyon kedves, bájos hölgy. A felsorolásból teljesen véletlenül hagytam ki. A polgármesteren kívül találkoztam önkormányzati képviselőkkel is. Úgy láttam, tisztában vannak az ügy komolyságával, tudják, hogy nekik helyben is tenniük kell a helyzet javítása érdekében. Találkoztam a helyi rendőrfőkapitánnyal is, aki mély benyomást gyakorolt rám. Rendkívül jól informált volt, tisztában van a helyzet súlyosságával, tudta, hogy milyen lépésekre van szükség.

Azt mondta, hogy Magyarországon a közbeszéd egyre megengedőbb a provokatív, etnikai utalású társalgási formákkal szemben; és hogy mindig a nyelv változása jelzi először, ha baj van. Mit gondol, Magyarországon még visszafordítható ez a tendencia? Mit kellene tennie ezért?

Nem mondhatom azt, hogy Magyarországon az udvarias, elfogadott érintkezési formák napi szinten megszűntek volna, ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy a kisebbségekre vonatkozó sértő megjegyzések elhangzása után nem érzik szükségesnek ezért elnézést kérni. Nem mondom, hogy ez mindennapi gyakorlat, de ha ez meggyökerezik a társadalomban, akkor az a helyzet élesedéséhez vezethet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást