Így követelhetjük a túlórapénzt a munkáltatótól

Infostart
2011. május 27. 10:32
Ha a nyugdíjazást követően három éven belül nem indít pert a túlórapénzekért, az egykori munkavállaló követelése elévül - mondta az InfoRádiónak Ivány Judit munkajogász, aki hangsúlyozta: a túlórapénzről csak akkor lehet lemondani, ha valaki már megkapta azt. Ha a munkáltató aláíratott egy papírt a munkavállalóval, hogy lemond a túlóradíjról, azt harminc napon belül meg lehet támadni kényszerítés és fenyegetés címén.

Le lehet mondani írásban a túlórapénzről, de már csak akkor, ha a munkavállaló megkapta azt - mondta az InfoRádió által megkérdezett munkajogász, aki hangsúlyozta: a munka törvénykönyve és a többi foglalkoztatási jogszabály is ezt írja elő. Jogellenes, ha másra kényszerítik a munkavállalót.

A túlórapénznek semmi köze a nyugdíjazás egyik formájához sem. Ha valaki valóban túlórázott, akkor arra jár neki a külön díjazás, függetlenül attól, hogy a munkaviszonya milyen jogcímen szűnik meg. Vagyis a túlórapénzt nem lehet összekapcsolni a nyugdíjba vonulással, a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz - hangsúlyozta Ivány Judit.

Ha a munkáltató aláíratott ezzel kapcsolatban papírt a munkavállalóval, azt harminc napon belül meg lehet támadni kényszerítés és fenyegetés címén a munkáltatóhoz eljuttatott bejelentéssel. Ha arra nem reagál, vagy nem hajlandó felülvizsgálni az intézkedését, akkor a dolgozó bírósághoz fordulhat - magyarázta a szakértő.

Ha a munkavállaló nem írt alá ilyen papírt, de még nem kapta meg a pénzt, akkor szintén mehet bíróságra. Erre három éve van, ugyanis ennyi az elévülési idő; ezen időszakon belül bármikor kérheti a bíróságon a túlórapénz kifizetését - a kamatokkal együtt.

Abban az esetben, ha valaki korkedvezménnyel ment nyugdíjba, és az új szabályok értelmében újra munkába kell állnia, a helyzet nem változik, mert megszerzett jogról van szó. Ha valaki túlórát végzett, jár neki a díjazás, és ez nem függ attól, hogy vissza kell mennie dolgozni a korkedvezményes nyugdíj után.

Hanganyag: Domanits András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kuti Lászlót, a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnökét
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ivány Judit, munkajogász
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást