Budapesti kereskedelmi rádiós frekvenciákat pályáztat az NMHH

InfoRádió / MTI
2011. május 26. 17:33
Kevesebb kötöttség, több zene mottóval három budapesti kereskedelmi rádiós frekvencia pályáztatását kezdte meg a műsorszolgáltatási engedélyek lejártával a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - mondta a tanács szóvivője csütörtöki tájékoztatóján.

A frekvenciákon jelenleg a Klubrádió, a Rádió-1 és a Juventus Rádió sugározza adását.

Kiricsi Karola a médiatanács szerdai döntését ismertetve elmondta: a testület a pályázatok tervezetét fogadta el, amelyekről 30 napon belül közmeghallgatást tart, a végleges pályázatokat azt követően írja ki.

A pályázatoknak augusztus végéig kell beérkezniük. A végső döntést hátráltathatja, ha például hiánypótlásra kell felszólítani a jelentkezőket - mondta a szóvivő. A frekvenciákon jelenleg sugárzó rádiók addig ideiglenesen működhetnek.

Kiricsi Karola hozzátette: a 89,5 MHz-es, a 95,3 MHz-es és a 103,9 MHz-es frekvencia körzeti, kereskedelmi célú, napi 24 órában működő rádiózásra hasznosítható, zenét sugárzó és helyi értékeket közvetítő rádiók hullámhosszaként. Nem pályázhatnak azok, akik vételkörzet-bővítésre vagy hálózatba kapcsolásra használnák fel a frekvenciát.

Előnyt élveznek a rádiós tapasztalattal már rendelkező pályázók, különösen azok, amelyek az adott frekvenciákon működnek. Akiknek díjtartozásuk van, azok nem pályázhatnak.

A médiaszolgáltatókra vonatkozik a médiatörvényben előírt 35 százalékos zenei kvóta, az elbíráláskor azonban előnyt élvez az, aki ennél nagyobb arányt és általában több magyar zene sugárzását ajánlja.

Kiricsi Karola hozzátette: a jelentkezőknek vállalniuk kell a médiaszolgáltatási alapdíj megfizetését, ezen felül további vállalt díj megfizetésére tehetnek ajánlatot, a pluszvállalás azonban a mérlegelés során más szempontoknál kisebb súllyal érvényesül. A szóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a szolgáltatókkal folytatott egyeztetés hatására a jövőben országos szinten az eddigieknél alacsonyabb és igazságosabb díjtételek várhatók.

A díj végleges mértékét piacelemezési szempontok alapján határozza meg a médiatanács, azt a vételkörzet nagyságától és az ott élők vásárlóerejétől teszi függővé, vagyis azt az adott frekvencia reklámpiaci értéke befolyásolja.

A három frekvencián jelenleg sugárzó rádiók korábbi 7 plusz 5 éves szerződései februárban, illetve márciusban jártak le, azóta ezek 60 napos ideiglenes engedéllyel működnek, amely korlátlan alkalommal megújítható. A médiatanács célja azonban az, hogy egyetlen rádiónak se kelljen egy éven túl ilyen felhatalmazással sugároznia.

A médiatanács emellett úgy döntött, nem hasznosítja a 94,1 MHz-es frekvenciát - ismertette a testület további döntését Kiricsi Karola. A tanács két részletfizetési kérelmet bírált el pozitívan, egy díjcsökkentési kérelmet elutasított, és elfogadott két 60 napos ideiglenes szolgáltatási szerződést összesen hat jogosultság esetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiricsi Karola szóvivõ, NMHH
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást