"A korábbi kabinetek miatt esett újabb szégyenfolt az országon"

Infostart
2011. május 26. 16:52
A kormányszóvivő szerint a korábbi kabinetek ügyei miatt esett újabb szégyenfolt az országon - Nagy Anna így értékelte azt, hogy Magyarország a legrosszabb besorolást kapta a Transparency International jelentésében, amely az OECD külföldi tisztviselők megvesztegetése elleni egyezményének 37 országban vizsgált végrehajtásáról szól.

Magyarország ügyében a jelentés említést tesz többek között a sukorói telekcsereügyletről, az Alstom és a BKV közötti szerződés visszásságairól; hiányosságként említi meg a Magyar Telekom macedóniai és montenegrói szerződéseivel, illetve az INA horvát olajipari cég Mol általi felvásárlásával kapcsolatos vizsgálódások elhúzódását.

Nagy Anna csütörtökön erre reagálva azt mondta, a magyar kormányzat sajnálattal értesült az ország rossz besorolásáról. A jelenlegi kabinetnek éppen az az egyik legfontosabb feladata, hogy elszámoltassa a korábbi felelőtlen döntéshozókat, és helyretegye, amit lehet - hangsúlyozta.

A jelentésben említett esetekre utalva a kormányszóvivő úgy fogalmazott: a korábbi kabinetek ügyei miatt esett újabb szégyenfolt az egész országon. A sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban emlékeztetett, a projektet az Orbán-kormány törölte a kiemelt beruházások közül, az ügy pedig már az ügyészség előtt van. A metrókocsiügyről szólva közölte, azt a főváros jelenlegi vezetése igyekszik a helyére rakni. Felhívta a figyelmet ezen felül arra is, hogy a napokban Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét.

Nagy Anna kiemelte, Magyarország tavaly ősszel csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, zajlik az elszámoltatás, és hamarosan egy új közbeszerzési törvény is a kormány elé kerül, amely sok kiskaput fog bezárni.