Nézőpont: Orbán Viktor az elmúlt húsz év legjobb miniszerelnöke

Infostart
2011. május 25. 11:46
A magyarok 36 százaléka szerint Orbán Viktor a legjobb miniszterelnök az elmúlt húsz évben; a Fidesz-KDNP most is kétharmadot kapna - olvasható a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásában, amelyet a Heti Válasz számára készített, és az InfoRádióhoz is eljuttatott.

A magyarok 36 százaléka szerint Orbán Viktor volt az ország szempontjából legjobb miniszterelnök az elmúlt húsz évben; a politikai emlékezetben Antall József került a második (13 százalék), Bajnai Gordon és Horn Gyula pedig megosztva a harmadik helyre (10-10 százalék).

"A szétesőben lévő baloldal korábbi miniszterelnökei" közösen sem érik el Orbán Viktor népszerűségét (Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc négy, illetve három százalékkal a lista sereghajtói). Az elmúlt hónapokban Orbán Viktor azt is bebizonyította a többség számára, hogy jól képviseli az ország érdekeit az Európai Unióban. A kormányfő európai érdekérvényesítésével több mint kétszer annyian elégedettek (58 százalék), mint ahányan negatívan értékelik azt (27 százalék) - közölte a Nézőpont.

Romlás vagy javulás?

A kormány legfontosabb eredménye - a soros EU-elnökség sikereként is értelmezhetően - szintén a "nemzeti érdek érvényesítése", de a rendvédelem és az igazságszolgáltatás területein is többen látnak javulást, mint romlást. Figyelmeztető jel, hogy a kabinet legemlékezetesebb ígérete, a munkahelyteremtés kapcsán a megkérdezettek 44 százaléka "inkább romlást" lát, s a nemzeti erőforrás két stratégiai ágazatánál, az oktatásügyben és az egészségügyben is kisebbségben vannak a kedvező változást érzékelők.

A magyarok nagy többsége a munkahely-teremtést és az egészségügyet nevezte meg a kormányzati perspektíva két legfontosabb területének (74, illetve 59 százalék), de kiemelt szerepet kell élveznie a rendvédelemnek (22 százalék) és az oktatás megújításának is (21 százalék).

Továbbra is kétharmad


A Fidesz-KDNP az összes megkérdezett körében egy év alatt elvesztett ugyan tíz százalékpontnyi támogatót, de a potenciális szavazóbázisa nem csökkent jelentősebb mértékben, így egy most vasárnapi parlamenti választáson ismét kétharmados felhatalmazást kaphatna - a felmérés szerint.

Támogatottsága 56 százalék az aktív szavazók körében. Az ellenzéki politizálás sikertelenségének is tekinthető, hogy az elbizonytalanodók nem aktív szavazók. Ugyan érzékelhető kisebb átrendeződés az összes megkérdezett körében a Fidesszel szembeni oldalon, de a nem szavazó szimpatizánsok valószínűleg a "könnyen jött, könnyen megy" csoportba sorolhatók.

Az MSZP - vélhetően belharcai miatt - a potenciális szavazóbázisok között a gyenge második helyen áll (18 százalék), mögötte mindössze 4 százalékponttal a "gyöngyöspatai konfliktusból politikai hasznot szerzett" Jobbik áll. A radikális párt ugyan visszanyerni látja a parlamenti politizálás idegensége miatt elvesztett szavazói csoportját, de az elmúlt hónapok nagy nyertesének a Lehet Más a Politika tekinthető. Az LMP most vasárnap a szavazatok 11 százalékát is megszerezhetné, választási szereplésük azonban nem lehet sikeres a jelenlegi szervezeti hálózattal a Nézőpont szerint.

Az adatfelvétel 2011. május 16. és 21. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán, telefonos kérdezéssel.