Nem tetszik az ellenzéknek az ÁSZ-törvény

Infostart
2011. május 25. 07:40
Az ellenzék mellett a Transparency International is támadta az Állami Számvevőszék szabályozására benyújtott javaslatot. Az alaptörvény elfogadása után ez az első sarkalatos törvény.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke hétfői expozéjában még büszkén jelentette be, hogy az Állami Számvevőszékről szóló törvény véget vet a következmények nélküli ellenőrzés gyakorlatának. "Igencsak súlyos következményeket vezet be az együtt nem működés, illetve az állami számvevőszék javaslatainak nem komolyan vétele esetén" - jelentette ki.

A szocialista Göndör István éppen a számvevőszék jogköreinek bővülése miatt támadta a javaslatot. "Nagy valószínűséggel itt kialakulóban van egy új intézmény, az államrendőrség intézménye" - fogalmazott.

Nyikos László, a Jobbik képviselője szerint a tervezet annyira "gyenge", hogy módosító indítványokkal sem lehet elégségesre javítani. Szerinte nem a számvevőszéket kell erősíteni, hanem az elszámoltatási kultúrát javítani.

Az LMP 28 módosító javaslatot nyújtott be a tervezethez, de Schiffer András, a frakció vezetője szerint a koncepció helyes. Módosító indítványaik sorsától tette függővé, hogyan fognak majd szavazni.

A javaslatot a Transparency International is bírálta. Földes Ádám, a szervezet ügyvezető igazgatója szerint a jogszabály életbe lépése esetén az Állami Számvevőszék ellenőrizhetné az egyforintnyi támogatást kapott szervezetek teljes gazdálkodását is, így pedig személyes adatokhoz is hozzáférhetne. "Azt gondoljuk, hogy indokolatlanul tág körben vizsgálódhat itt az Állami Számvevőszék akár civil szervezetekről, akár egyházakról van szó" - vélekedett.

Az új jogszabály a tervek szerint idén július elsején léphet hatályba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást