Megegyezett a kormány a szakszervezetekkel

InfoRádió / MTI
2011. május 25. 14:47
Megegyezett a kormány a szakszervezetekkel a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának új összetételéről, az alapító okirat módosításáról; az új kuratórium fő feladata, hogy az MNÜA-t felkészítse a nonprofit gazdasági társaságként történő továbbműködésre.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság szerdán közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2011. május 24-i alapítói értekezleten a szakszervezeti konföderációk kilenc hónap után hozzájárultak ahhoz, hogy a kormány gyakorolhassa az MNÜA alapító okirata szerinti alapítói jogkörét.

A közlemény szerint az alapító értekezletet vezető Gál András Levente közigazgatási államtitkár tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit arról, hogy a kormány jóváhagyta azon személyek névsorát, akiket az MNÜA kuratóriumába és felügyelőbizottságába delegál. Az alapítói értekezleten döntés született arról is, hogy a további egyeztetéseket a kormány részéről Guller Zoltán, a létrehozandó Magyar Nemzeti Üdülési Nonprofit Kft. kijelölt ügyvezetője szervezi.

Az államtitkárság emlékeztet arra, hogy az MNÜA-t 1992-ben a kormány hat szakszervezeti tömörüléssel közösen hozta létre. Az alapítók induló vagyonként 365 ingatlant adtak az alapítvány tulajdonába, ezekkel ma az MNÜA már nem rendelkezik.

Az egykori üdülőingatlanokat még a kilencvenes években gazdasági társaságokba apportálta, az így szerzett üzletrészeket pedig saját cégének, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-nek adta. Az MNÜA tevékenysége az elmúlt években abban merült ki, hogy a szociális üdültetésre kiosztható pénzekről döntést hozott, illetve cégén, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-n keresztül működtette az üdülési csekkrendszert - olvasható.

Az alapítvány korábbi, április 26-án tartott alapítói értekezletén a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) képviselői ismertették a gazdasági átvilágítás eredményeit, amely szerint az MNÜA-nál évekig folyó pazarlás vezetett oda, hogy mostanra szinte semmi nem maradt a szervezet vagyonából.

Az MNÜA a KEHI vizsgálata szerint olyan szerződések megkötésére kötelezte saját cégeit, amelyek nem a gazdasági társaság tevékenységét szolgálták - szögezi le a közlemény azzal, hogy a KEHI tájékoztatása alapján a rendkívüli pazarláshoz az is hozzájárult, hogy az alapítvány dolgozói átlag feletti bérezésben és személyi juttatásokban részesültek.

A kormány korábbi döntése értelmében átalakul az MNÜA, és 100 százalékos állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságként működik tovább. Az érdekképviseleti szervezetekkel a kormányzat továbbra is együttműködik a szociális üdültetés során - szögezi le a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság. Hozzáteszi: az átalakítást követően az alapítvány vagyona kizárólag az alapítvány alapító okiratában szereplő célok megvalósítását szolgálja