Baka: Akár három évet is csúszhatnak a bírósági ügyek

Infostart
2011. május 25. 10:00
Leadják az ügyeiket azok a bírók, akik az új szabályozás szerint elérik a nyugdíjkorhatárt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, aki hozzátette: továbbra sem tartja szakmailag indokoltnak a bírók nyugdíjkorhatárának 62 évre csökkentését, amely rövid távon súlyos problémákat okoz.

A bírók nyugdíjkorhatárának csökkentésével 2012. december 31-ig 274 bírónak kell nyugállományba vonulnia, és ez valamivel több mint 60 ezer ügyet fog érinteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baka András, aki hozzátette: az új nyugdíjkorhatárt betöltő bírók leadják az ügyeiket, amelyeket pályáztatás útján kiválasztott utódaik kapnak meg.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke hangsúlyozta: minden bíróság törekszik arra, hogy prioritást kapjanak a befejezés előtt álló ügyek, de nem egyforma az eljárás a polgári és a büntető ügyekben. Előbbi esetben a belépő bíró tudja folytatni az ügyet, a büntetőügyeket azonban - főleg a nagy terjedelmű bizonyítási eljárást igénylőket - sokszor újra kell kezdeni. A 274 nyugdíjba készülő bíró közül kilencven körül van a büntetőbírók száma.

Becslése szerint a nyugdíjkorhatár változása miatt másfél-két éves csúszásra lehet számítani bizonyos ügyekben, de el tudja képzelni, hogy hároméves késedelem is előfordul majd. Ehhez jön még a bírósági rendszer átalakítása, amely további csúszásokat eredményezhet.

Baka András kiemelte: az átalakítás rövid távon súlyos problémákat okoz, de elképzelhetőnek tartja, hogy hosszú távon egy jól működő igazságszolgáltatási rendszer jön létre. Úgy véli: a bírói kar példátlanul fiatal, és a nyugdíjazás következtében ez a szerkezet még jobban torzul majd.

Hozzátette: rossz a légkör a bírói szervezetben, és ez, valamint a bizonytalanság érzése nem csak a nyugdíjazás előtt álló bíróknál figyelhető meg, mert a többség úgy fogja fel a változást, hogy az aláássa a szakma kiszámíthatóságát.

Az a stabilitás és biztonság, ami jellemezte az elmúlt években a bírói pályát, megrendült, és a félelem érzése lett úrrá a szakmában: nem tudják, mi jön még, mivel kell számolni - mondta a főbíró.

"Próbálom kihámozni, mi történik"

Arra esküdtem és arra vállaltam kötelezettséget, hogy jogállami bírósági rendszert tartok fenn. Ha megkérdőjeleződik ez a jogállamiság - akár bírósági, akár más alapvető kérdésekben -, akkor el kell gondolkodni - fogalmazott Baka András arra a kérdésre, meddig marad a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztján.

Egyelőre próbálom kihámozni, mi történik. Nagyon bízom abban, hogy Magyarország európai jogállam marad. Ez a bírósági rendszer a nagy professzionális rendszerek egyik legjobbja. Bár ezer sebből vérzik, mint minden Magyarországon, azt szeretném, hogy egy jogállamban minél jobban működő bírósági rendszer legyen, amivel persze nem lesz mindenki elégedett - fűzte hozzá Baka András, aki szerint meg kell őrizni a bíróság hatékonyságát, színvonalát, függetlenségét és elkötelezettségét.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.