Visszavásárolta a Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedését az állam - a nap hírei

Infostart
2011. május 24. 21:05
Visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedését az állam - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a 21,2 százalékos pakettet több mint egy éves nehéz tárgyalások után szerezte meg az ország.

A nemzeti fejlesztési miniszter a részletekről elmondta: a megállapodást már aláírták, a tranzakció értéke 1 milliárd 880 millió euró, vagyis körülbelül 500 milliárd forint. Fellegi Tamás közölte: az ügyletet a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák. A döntést eltérően ítélik meg az ellenzéki pártok. Az MSZP és az LPM szerint a részvényvásárlással nem csökken az ország energiafüggősége, ugyanakkor nő az államadósság, a Jobbik viszont üdvözli a döntést, és az IMF-hitel felhasználását is elfogadhatónak tartja.

Devizahitel: csütörtökön bejelentés

Csütörtökön tesz bejelentést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a bankszövetség elnöke a következő időszak intézkedéseiről - jelentette be a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter közölte: a devizahitelesek megsegítésének ügyében már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra.

Orbán Viktor is egyeztet a szakszervezetekkel

Kisebb módosításokkal, elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést a kormány. Ezt Pintér Sándorra hivatkozva közölte a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottságának elnöke. Kónya Péter azt mondta: a tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik nem vállalják az ismételt munkába állást. Hangsúlyozta: az aktív állományúak korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere - szigorításokkal ugyan, de - megmarad. Az elnök közölte: a szakszervezetek a kormányzati elképzelésekről kikérik a tagság véleményét, és az alapján döntenek arról, hogy a sztrájkbizottság felfüggeszti-e tevékenységét. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a kabinet ülése után jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter a jövő héten együtt tárgyal a rendvédelmi érdekképviseletek delegáltjaival és a parancsnoki kar vezetőivel.

Tömegesen mondhatnak fel az orvosok


Január 1-én várhatóan több ezer orvos mondja fel munkaszerződését, ha nem teljesülnek bérköveteléseik - mondta a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor az InfoRádióban közölte: a felmondóleveleket december 31-ig, ügyvédi letétbe helyezik a Magyar Orvosszövetséggel közösen indított akcióhoz csatlakozó orvosok. Ahogyan arról az InfoRádió korábban elsőként beszámolt: a kezdő orvosok nettó 200, a szakorvosok nettó 300 ezer forintos fizetést követelnek. Ha decemberig nem sikerül a bérrendezés, akkor márciusban tömegesen hagyhatják el az országot az orvosok.

Nem átlátható a kampányfinanszírozás

Továbbra is a választási törvény módosítását javasolja a kormánynak az Állami Számvevőszék a kampányfinanszírozás átláthatóságáért. A szervezet a tavalyi parlamenti választásra fordított pénzek elszámolásának ellenőrzéséről szóló jelentésében azt írta: a hiányos jogszabályi háttér miatt változatlanul korlátozott a számvevők ellenőrzési hatásköre. Az ÁSZ hangsúlyozta: az 1998 óta hatályos törvény rendelkezései a negyedik országgyűlési választási ciklusra sem biztosították a feltételeket a kampánypénzek eredetének és felhasználásának teljes átláthatóságához.

Tarlós: újabb metrókocsikat vonhatnak ki a forgalomból

A főpolgármester szerint műszaki okok miatt újabb metrókocsikat vonhatnak ki a 2-es és a 3-as vonalról. Tarlós István az InfoRádióban elmondta: ebben az esetben súlyos helyzet alakulhat ki a tömegközlekedésben, és csak pár hét múlva derülhet ki, hogy milyen forrásokból és mikor pótolhatják a kieső kocsikat. A főpolgármester korábban a metróvonalon közlekedő szerelvények műszaki felülvizsgálatát javasolta; szerinte a BKV-nak jelenleg 154 olyan metrókocsija van, amelyet a kora szerint már le kellett volna selejtezni, és azok pontos műszaki állapotáról a fővárosnak nincs információja.

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát

A Fejér megyei Besnyőn örök nyugalomra helyezték az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát; a posztumusz hadnagyot családtagjai, hozzátartozói, katonatársai kísérték utolsó útjára. A szolgálatteljesítés közben, május 17-én közlekedési balesetben meghalt 25 éves katona nemzetiszínű zászlóval letakart koporsója előtt fejet hajtott Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is. A keddi afganisztáni balesetben ketten vesztették életüket, Róth Orsolyán kívül Dálnoki András hadnagy halt meg, őt is várhatóan még a héten temetik el - a család kérésére - szintén a nyilvánosság kizárásával.