Egyre több a visszaélés a mozgáskorlátozottak számára kiállított parkoló-kártyákkal

InfoRádió / MTI
2011. május 24. 18:00
Két hét alatt a duplájára nőtt azok száma, akik ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást indított a mozgáskorlátozottak számára kiállított parkoló-kártyákkal történő visszaélés, azaz közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt - közölte Fülöp Valter, a fővárosi rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

Május 9-ig egy hét alatt 67 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Azóta folytatódott az akció, ennek az eredménye, hogy jelenleg 124 gyanúsított van ez ügyben.

Fülöp Valter május 9-én sajtótájékoztatón azt mondta, a mozgáskorlátozottak részére kiállított parkolási engedéllyel való visszaélésről sokan nem is tudják, hogy súlyos bűncselekmény, amely akár hároméves börtönbüntetést is maga után vonhat.

Akkor kiemelte, hogy olyan jelenségről van szó, amelyet a rendőrség szeretne megszüntetni. Az ezredes utalt arra: sokszor látni a fővárosban luxusautókat, amelyek szélvédőjére mozgáskorlátozottak részére kiállított kártyát helyeznek el, de a járműhöz életerős, egészségtől duzzadó ember érkezik.

Mint akkor mondta, e jelenség miatt kezdték az akciót, s az ellenőrzéseket a jövőben is folytatni kívánják. Hozzátette: gyakori, hogy az érintett családjában valóban van mozgáskorlátozott-kártyára jogosult, de nem az ő szállításakor használják fel a kártyát.

A BRFK összegzése szerint a legtöbb visszaélés miatt a főváros V., VI. és VII. kerületében kellett intézkedniük a rendőröknek.