Világvaluta bevezetésén gondolkodik egy közgazdász - lapszemle

Infostart
2011. május 23. 06:53
Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász új pénzügyi fogalmat vezetne be: az euródollárt - írja a hétfői Népszabadság.

Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász új pénzügyi fogalmat vezetne be: az euródollárt, hosszú távon pedig már Kína bevonásában gondolkodik, és a dollár- euró-jüan (DEY) lehetőségét taglalja, az ideális világvaluta azonban szerinte egy minden állam által bevezetendő közös világpénz, az "intor" lehetne - írja a hétfői Népszabadság. Mundell bízik abban, hogy az eurózóna túléli az elmúlt évek pénzügyi krízisét, és nem tartja valószínűnek, hogy a szorongatott helyzetű eurózóna-tagok kilépnének.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Magyar Agrárkamara főtitkárának ügyében Budai Gyula - közli a Magyar Nemzet. Az elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos a BRFK-nak címzett beadványában megállapítja, hogy az agrárkamara és a szervezet főtitkára, Ebele Ferenc között létrejött munkaszerződések a jó erkölcsbe ütköző, és a jogszabályok megkerülését célzó, a munkavállaló számára jogosulatlan előnyöket biztosító megállapodások - írja a lap.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy milyen sorozatokat nézhetnek a következő évadban a tévében. A négy nagy amerikai tévé, az ABC, a CBS, az NBC és a Fox, valamint The CW nevű kistestvérük ezen a héten döntötte el, mit látunk jövőre a képernyőn. Az idei huszonhétből várhatóan 8-10 éli túl az első évadot és tartogat pár meglepetést is a 2011/'12-es felhozatal. Összesen 11 vígjáték indul ősszel. Az idei trend alapján a tévézés egyrészt a nőkről szól, ezen kívül a formabontó drámai sorozatokkal akarnak nézőket csábítani a nagy tévék. Azt nehéz megjósolni, hogy miből lesz siker, az viszont biztos, hogy amit az amerikaiak bemutatnak a következő idényben, előbb-utóbb a magyar nézőkhöz is eljut.

Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés és nagyon kevés az idő - mondta a Napi Gazdaságnak Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke. A tagok által kezelt összes vagyon az átadás folytán 30-32 százalékkal, gyakorlatilag a 2005-2006-os szintre zuhan vissza. A szövetség elnöke szerint egyelőre egyik tag sem jelezte, hogy felszámolja vagy más országba viszi tevékenységét. Komolyabb leépítésekre sem számít Vízkeleti, ám pár százalékos létszámcsökkenés valószínű.

A Világgazdaság szerint az új törvényi szabályozás megkönnyíti ugyan, hogy a rossz anyagi helyzetű önkormányzatok egyházaknak adják át az iskoláikat, ám több felekezet nem lelkesedik a tervekért, ugyanis a finanszírozási problémák őket is sújtják. A református és az evangélikus egyház óvatosan venné át az intézményeket, a katolikusoknál azonban nincs központi ajánlás az átvételről.

A portfolio.hu a Bloomberg értesülésére hivatkozva írja, hogy hatalmas, 5,3 milliárd eurós zártkörű részvénykibocsátásra készül a német Commerzbank. A részvénykibocsátásból főként a válság során kapott állami támogatás visszafizetését finanszírozná a bank. A pénzintézet menedzsmentje ma dönthet a részvénykibocsátásról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást