A betegek fizetik meg a gyógyszergyártók többletterheit?

Infostart
2011. május 18. 12:00
A gyógyszertámogatási rendszer átalakításából fakadó többletterheket a gyógyszergyártók nem tudják a betegekre hárítani - mondta az InfoRádiónak Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének szóvivője. Hozzátette: leépítések várhatóak az ágazatban.

Nehéz egyelőre megmondani, hogy a betegek terheit növelni fogja-e a tervezett intézkedéscsomag, mert a kormányzati tervek részleteit nem lehet ismerni - mondta az InfoRádiónak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének szóvivője, aki valószínűsíti, hogy ha a betegek nem ragaszkodnak az eredeti gyógyszerükhöz és hajlandóak lesznek azzal egyenértékű, de olcsóbb termékekre váltani, akkor valóban nem fognak emelkedni a terheik.

A gyógyszergyártók terhei azonban biztos, hogy változni fognak: húsz százalékkal nő a befizetési kötelezettségük, és az orvoslátogatók után járó teher is növekszik. Dávid Tamás szerint ezt a többletterhet a gyártók nem tudják beépíteni a gyógyszerárakba, valamilyen formában azonban kénytelenek lesznek kompenzálni a veszteségeiket: valószínűleg ez elbocsátásokkal - fűzte hozzá a szóvivő.

Dávid Tamás úgy véli: az ellátórendszer más elemére is hatással lehetnek a változások, például úgy, hogy a gyártók kevesebb kedvezményt adnak a kórházaknak és a patikáknak, és csökkenhet a szakmai továbbképzések támogatása is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az új gyógyszertámogatási rendszerhez kapcsolódó kormányjavaslat kapcsán kedden kiemelte: a gyógyszergyártók társadalmi felelősségvállalása és az állam szerepe nagyobb lesz, betegterhek viszont tovább mérséklődhetnek.

Ha javaslatukat megszavazzák, már júliustól életbe léphetnek az új szabályok, mellyel többek között a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkednek a gyártói befizetések, ezen felül súlyos szabálytalanság esetén a gyártókra kiszabható bírság is húszszorosára nőne.

Szócska Miklós javaslatukból kiemelte azt is, a gyógyszertámogatásban bevezetnék azt az új gyakorlatot is, amely szerint egyes nagyértékű gyógyszerek támogatását a terápia hatékonyságához kötnék.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást