Közigazgatási bírság az ittas vezetésért és a gyorshajtásért?

InfoRádió / MTI
2011. május 17. 18:20
Az ittas vezetés és a megengedett legnagyobb sebesség túllépése átkerül a közigazgatási bírság hatálya alá, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések megsértése a továbbiakban szabálysértésnek minősülnek majd, ha elfogadják az egyes közlekedéssel kapcsolatos kormányrendeletek módosításról szóló belügyminisztériumi rendelet-tervezetet.

A kormányzati portálra kedden felkerült anyag meghatározza a közigazgatási bírság hatálya alá tartozó új tényállásokat és a kiszabható bírságok összegét, valamint a pontrendszer hatálya alá tartozó közigazgatási bírsággal sújtott szabályszegéseket és az egyes jogsértéshez kapcsolódó pontszámokat.

Ittas vezetésért 0,8 ezrelékes véralkohol-koncentrációig 200 ezer forint bírság szabható ki; ha nem gépi járművet vezetett az illető, 30 ezer forint lehet a büntetés, illetve 100 ezer, ha a véralkoholszintje meghaladta a hivatkozott értéket.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések megszegői a jövőben is 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő büntetésekre számíthatnak annak függvényében, hogy mekkora volt a megengedett sebesség és azt mennyivel lépték túl.