Felső vezetőket cseréltek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél - lapszemle

Infostart
2011. május 17. 06:41
A kormányváltás óta 117 alkalmazottat bocsátott el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és 173 új munkatársat vettek fel - erről Petykó Zoltán elnök beszélt a Népszabadságnak.

A kormányváltás óta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél átvilágították a nagy és a kiemelt milliárdos projekteket, személyi változtatásokat hajtottak végre, a felső vezetőket, a fő irányítókat cserélték ki - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet azt írja: kintlevőségei miatt a Tettye Forrásház Zrt. vízkorlátozást vezet be a notóriusan nem fizetőknél, a cég már hatezer felszólítást postázott ki. A cég korábban meglévő tartozásállománya 70 millió forinttal megugrott a múlt év végére, és már 250 millió forintra rúg.

Az Index arról számol be, hogy az Egyesült Államok szenátusa elé került a számítógépes kalózok elleni törvényjavaslat legújabb változata. Ha jelen formájában fogadnák el, az különösen szigorú fellépést jelent a kalózokkal szemben, és olyan széles jogkört adna a hatóságoknak, hogy a tervezet máris nagy felháborodást okozott.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az optimális "üzemméret" kialakítása érdekében a kétezer főnél kisebb településeken az önálló polgármesteri hivatal megszűnését javasolja egy, az önkormányzati törvény előkészítését célzó munkaanyag. A lap azt írta: a lakosság száma a csaknem 3200-ból 2365 településen nem éri el a kétezret, és ez utóbbiakon legfeljebb 6-800 egyesített hivatalt alakítanának ki.

A Magyar Nemzet szerint a leginkább várt konkrétumok kimaradtak az egészségügyi átalakításokat tartalmazó Semmelweis tervből, így nem derül ki például, miként emelkedne az orvosok és az ápolók fizetése, vagy mely intézményekben szűnne meg az aktív fekvőbeteg-ellátás. Az viszont kiderül, hogy lesz hamburgeradó, új állami egészségszervezési intézményrendszer és újraírják a szakmai minimumfeltételeket.

Hatalmas üzletággá fejlesztené a kormány a már ma is több milliárdos bevételt termelő magyar fogászati turizmust, írja az Index. A fogorvosok hotelekkel társulva próbálták meglovagolni a külföldi betegforgalomban rejlő lehetőségeket, a támogatásra azonban ők is számítanak, mert mint mondják: összefogás és megfelelő reklám nélkül a lengyel, török, román és bolgár kollégák hamarosan elszívják külföldi ügyfeleiket.

A gazdasági bizottság hamarosan törvényjavaslat-csomagot nyújt be a parlamentnek, amelyben a gépjármű-kereskedelem és -javítás problémáit orvosolják. A Portfolio.hu úgy tudja, ennek egyik legfontosabb javaslata, hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú autóval.

A Napi Gazdaság az Országos Egészségpénztár áprilisi adataira hivatkozva azt írja, a pénzbeli ellátások összege - ide tartozik a táppénz mellett a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj - ebben a hónapban tíz százalékkal maradt el az előirányzattól. A parlamentben zárul az általános vita arról a törvényjavaslatról, amely a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással kapcsolatos visszaélést a büntető törvénykönyv hatálya alá utalja.

Az OTP Bank megtartotta a gépkocsinyeremény-takarékbetétkönyvek 278. sorsolását. A Penzcentrum.hu annak járt utána, hogy megéri-e a banknak autókat sorsolni, és hogy megéri-e az ügyfeleknek gépkocsinyeremény-takarékbetétkönyvbe fektetni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást