Szigorította a polgárőrségről szóló törvényt az Országgyűlés - a nap hírei

Infostart
2011. május 16. 21:06
A jövőben csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek. Az Országgyűlés a kormánypárti, valamint az LMP-s és a független képviselők támogatásával fogadta el a jogszabályt.

A szigorítás alól egyedi megállapodás alapján lehet felmentést kapni. Módosult a szabálysértési törvény is: elzárással vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal sújtható a polgárőr, ha feladatai ellátása közben nem tartja be a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseit. A jogszabályban egy új szakasz is van, eszerint elzárással vagy pénzbírsággal sújtható az is, aki jogosulatlanul lát el a közbiztonság, illetve a közrend fenntartására irányuló tevékenységet.

Lázár: Életerős rendőrökre vonatkozik a nyugdíjmódosító javaslat

A Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt években korengedménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozókra vonatkozik az általa is kezdeményezett, a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás. Lázár János a parlamentben, napirend előtt hangsúlyozta: az ország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson 30 ezer életerős, munkaképes ember ellátására. Hozzátette, hogy a Balsai Istvánnal pénteken benyújtott javaslatuk a más szakmákból korengedménnyel nyugdíjba vonultakra nem vonatkozna, és az 57 éven felüliekre nem terjedne ki a felülvizsgálat. A fideszes indítvány kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Az ellenzéki pártok tiltakoznak az elképzelés ellen.

Vége a szlovák rendszámok korának

Hamarosan törvényjavaslat-csomagot nyújt be a gazdasági bizottság a parlamentnek, amelyben a gépjármű-kereskedelem és -javítás problémáit orvosolják - közölte a testület fideszes elnöke. Rogán Antal elmondta: a jogszabályban, amelyről még a tavaszt ülésszakon dönthetnek, biztosítanák, hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú autóval.

Marad az alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat hat százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybank elnöke azt mondta: a tanács egyhangúlag határozott az alapkamat tartásáról. Simor András hozzátette: az idén - a várakozások szerint - az infláció meghaladja a három százalékos célt, a jövő év végére azonban kamatemelés nélkül is megközelítheti a három százalékot.

Csökken az üzemanyagok ára

Két forinttal csökkenti az üzemanyagok árát szerdán a MOL - tudta meg piaci forrásokból a Portfolio.hu. A 95-ös benzin átlagos literenkénti ára 380-381, a gázolajé 359-360 forint lesz. Az autósok 20-25 forintos különbségeket is tapasztalhatnak a kutaknál. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban az árcsökkenés okaként említette, hogy az elmúlt héten tovább mérséklődött a kőolaj, ezáltal a finomított termékek világpiaci jegyzésára, a nagyobb mértékű árcsökkenést ugyanakkor a forint gyengülése akadályozta meg.

Õrizetben marad az IMF-vezér

Õrizetben marad a Nemzetközi Valutaalap szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója - határozott a New York-i tárgyaláson a bíró. A vád szerint a szabad lábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy Dominique Strauss-Kahn Franciaországba távozik. A védelem közölte: az IMF vezetője ártatlannak vallja magát. A Nemzetközi Valutaalap 62 éves vezetőjét szombaton, a Kennedy repülőtéren vették őrizetbe, miután egy New York-i szálloda 32 éves alkalmazottja feljelentette. Ha bűnösnek találják, akár 20 év börtönre is ítélhetik.

Kadhafi elfogását kezdeményezi a Nemzetközi Büntetőbíróság

Elfogató parancs kiadását kezdeményezte Moammer Kadhafi, illetve a líbiai vezető egyik fia és a hírszerzés főnöke ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze. Luis-Moreno Ocampo Hágában elmondta: az érintettek emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolhatók a civilek elleni szándékos támadások miatt. A hágai ügyészség legkevesebb 500-700 tüntető haláláért tartja büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatónak Moammer Kadhafit és két társát.