Tausz: Nincs gyors megoldás a romák integrációjára

Infostart
2011. május 14. 10:46
Nem létezik rapid megoldás a romák integrációjával kapcsolatban - mondta Aréna című műsorunkban az ELTE Társadalomtudományi Karának docense. Tausz Katalin hozzátette: nem lehet nem tudomást venni a kialakult helyzetről.

Ha az 1970-es évektől kezdve elvégezték volna a szükséges munkát a romák integrációjának ügyében, akkor most nem lenne a gyöngyöspataihoz hasonló helyzet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE Társadalomtudományi Karának docense, aki kutatást készített a romákkal szembeni elutasítottságról.

Tausz Katalin kiemelte: a közvéleménynek tudnia kell, hogy nincs gyors megoldás az integráció terén. Mindenki számíthat arra, hogy idővel robbanni fog a helyzet, ha a megoldás helyett az eltüntetést támogatják - tette hozzá.

Mindenkinek érdeke az integráció és a konfliktusok megoldása, mert csak így lehet békésen együtt élni és gazdasági növekedésben bízni - vélekedett a docens.

Tausz Katalin arról is beszélt, hogy a romák egyre inkább vállalják etnikai hovatartozásukat. A kutatás során a megkérdezettek 7-8 százaléka vallotta magát romának - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy elkezdődött az önazonosságra ébredés, vagy már megkerülhetetlenné vált, hogy a külvilág annyira belenyomja a cigányokat bizonyos szerepekbe, hogy feladják a rejtőzködést - fejtette ki. Az ELTE Társadalomtudományi Karának docense szerint ha többen vállalják cigányságukat a közelgő népszámlálás során, akkor könnyen adódna az a magyarázat, hogy ugrásszerűen nőtt a romák száma.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást