A Fidesz szerint nem lehet lemondani a nyugdíj-szabályok megváltoztatásáról - a nap hírei

Infostart
2011. május 14. 21:25
A Fidesz szerint nem lehet lemondani a nyugdíj-szabályok megváltoztatásáról. Ismét pótköltségvetést szorgalmaz az MSZP. Francia állampolgárokat gyanúsítanak kémkedéssel a líbiai felkelők

Fideszes politikusok szerint mindenki munkájára szükség van, aki dolgozni tud. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Lázár János frakcióvezető közös közleményében hangsúlyozza: Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson tapasztalt, életerős emberek munkájáról, ezért a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget. Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Az MSZP-s Harangozó Tamás előzőleg azt mondta: a fideszes javaslat totális támadás sok százezer ember megélhetése, illetve a jogállam ellen is, hiszen szerzett javakat kíván visszamenőleg elkobozni. A Jobbik szerint a kabinet több ezer család megélhetését veszélyezteti azzal, hogy a már nyugdíjban, de még a korhatár alatt lévő embereket újra a munkaerőpiacra akarja kényszeríteni. Vágó Gábor, az LMP választmányi szóvivője úgy kommentálta a fideszes kezdeményezést, hogy a kormány pénzbehajtó akcióitól semmilyen szerzett jog nincs biztonságban.

Az MSZP szerint a kormánynak haladéktalanul pótköltségvetést kell benyújtania az államháztartás átláthatósága érdekében. Katona Tamás, a szocialista párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kabinet feleslegesen verte szét a magán-nyugdíjpénztári rendszert, mivel várakozásaival szemben az abból származó, állami kezelésbe vont vagyon egészét ebben az évben kell elszámolni. Az egyszeri bevételnek köszönhetően így az idén 2 százalékos többlete lesz a költségvetésnek, a következő években viszont újra 3 százalékosnál nagyobb hiány várható. Katona Tamás úgy vélte: megbukott a kabinetnek a növekedést középpontba helyező gazdaságpolitikája, szerinte ennek beismerése, hogy most már az államadósság csökkentését nevezik fő célnak.

Fordulópontnak tartja a megyék életében az idei esztendőt a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor Fehérvárcsurgón, a Fejér megyei megyenap keretében tartott ünnepi közgyűlésen arról beszélt, hogy a megyék ismét megerősödnek, intézményeket és hatásköröket kapnak. A miniszterelnök-helyettes elmondta: az elmúlt húsz évben sokan vitatták a megyék létjogosultságát, sőt kísérletet is tettek felszámolásukra, de bebizonyosodott, hogy igazából ez a területi egység életképes.

Újra nemzeti üggyé kell tenni a honvédelmet - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Ludovika zászlóalj ünnepélyes csapatzászló-adományozó ünnepségén. Hende Csaba a végzős kadétok előtt elmondta: megújítják a honvédséget, amely minden magyar ember által szeretett és tisztelt nemzeti intézménnyé válhat. A csapatzászlót Schmitt Pál köztársasági elnök adományozta a zászlóaljnak.

Kezdeményezte a Fővárosi Hajléktalanügyi Konzultatív Tanács hétfői összehívását a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága. Az érdekképviseleti szervezet szerint mielőbb megnyugtatóan rendezni kellene az otthontalanok egyre kilátástalanabb helyzetét. A társaság közleményében emlékeztetett arra, hogy a konzultatív tanácsot negyedévente össze kellene hívni, ez azonban Budapest új vezetésének tavaly októberi megválasztása óta többszöri kérésük ellenére sem történt meg.

Kémkedéssel gyanúsítják a líbiai felkelők azt az 5 francia állampolgárt, akit szerda éjjel próbáltak letartóztatni Bengáziban. Az 5 francia egyike, a 47 éves volt katona Pierre Marziali a Secopex francia biztonsági cég alapítója és vezetője volt. A magát stratégiai és operatív támogató vállalatként hirdető cég veteránokat alkalmaz. A rendőrségi akcióban a vállalat vezetője meghalt, 4 társát letartóztatták. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács közölte, hogy a gyanú szerint az érintett franciák Líbia biztonságát fenyegető illegális tevékenységet folytattak.

Szíriában legalább 4 tüntetőt lőttek le és többeket megsebesítettek a biztonsági erők a libanoni határ közelében fekvő Tell-Kalahban. A városban pénteken sok ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. A megtorlások miatt több mint ötszáz szíriai menekült a szomszédos észak-libanoni faluba. Többségükben nők és gyermekek voltak.

Az orosz elnök szerint nem lesz hatékony és életképes az európai rakétavédelmi rendszer Oroszország nélkül. Dmitrij Medvegyev az Oroszország-NATO tanács tagországai államfőinek küldött üzenetében emlékeztetett arra, hogy a tavalyi lisszaboni csúcs megnyitotta a lehetőséget az egyenlőségen, a biztonság megoszthatatlanságán, a kölcsönös bizalmon és a kiszámíthatóságon alapuló stratégiai partnerség kiépítéséhez.

Fehéroroszországban 5 év letöltendő börtönbüntetést kapott egy ellenzéki vezető. Az ítélet szerint Andrej Szannyikav, aki korábban elnökjelölt volt, tömeges zavargásokat szított Alekszandr Lukasenko államfő újjáválasztása elleni tiltakozásul. Három ellenzéki aktivistát ugyanebben a perben háromévi, egy negyediket pedig három és félévi börtönre ítélt a bíróság. Az amerikai külügyminisztérium elítélte a politikai döntést.