Mellár Tamás: Későn kezdte a kormány a reformprogramot

Infostart
2011. május 13. 21:17
A belső piacot kell aktivizálni ahhoz, hogy Magyarország kikecmeregjen a válságból - mondta az InfoRádiónak Mellár Tamás. A KSH volt elnöke reménykedik abban, hogy "teljes gőzzel folyik a reformprogramok kidolgozása".

Mivel nem lehet arra számítani, hogy a külső környezet jelentősen javulni fog, ha Magyarország meg akarja oldani a problémáit, akkor a saját lábára kell állnia, és magának kell összeállítania azt a programot saját erőforrásaira alapozva, amivel kimászik a válságból - mondta az InfoRádiónak Mellár Tamás, aki szerint a Széll Kálmán-terv jó irányba tett lépéseket fogalmaz meg, de nagy kérdés egyelőre, hogy miket rejtenek a részletek.

A KSH volt elnöke hozzátette: ha olyan programok lesznek, amelyek valóban a várt eredményeket fogják hozni, akkor lesz remény arra, hogy Magyarország kikecmeregjen a válságból. A következő években arra lesz szükség a stabilitáshoz, hogy a növekedés gerincét a hazai tulajdontöbbségű vállalkozások adják, vagyis a hazai belső piacot kell aktivizálni - emelte ki.

A szakértő alapvetően jó lépésnek tartja a bürokráciacsökkentési programot, amely új munkahelyeket hozhat létre. Hangsúlyozta azonban, hogy a munkakínálati oldalon is komoly lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a munkanélküliek száma.

Ha azonban egy "jótündér most munkahelyeket teremtene", akkor nem tudnák azokat betölteni, mert nincsenek tömegével olyan szakképzettséggel, mobilitással, mentális és egyéb viszonyokkal rendelkező emberek, akik képesek lennének ellátni ezeket a munkákat - hívta fel a problémára a figyelmet.

Mellár Tamás úgy véli: hiba, hogy a nagy elosztási rendszer reformprogramjait először csak márciusban kezdték napirendre tűzni. Reménykedik abban, hogy most teljes gőzzel folyik azon reformprogramok kidolgozása, amelyek eredményeként ősszel már kézzelfogható intézkedések is lesznek.

Ha ez nem történik meg, és idén nem indulnak el az átalakulási programok, akkor jövőre már kisebb esélye lesz ennek, mert a választások közeledtével a kormány tartani fog a népszerűségvesztéstől - véli a KSH volt elnöke.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást