Kína és Magyarország is érdekelt

InfoRádió / MTI
2011. május 13. 16:31
Kína és Magyarország érdekeltek abban, hogy vállalataik sikeresek legyenek egymás országaiban - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök és Taj Ping-kuo kínai államtanácsos.

zijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megbeszélésen a miniszterelnök üdvözölte, hogy a közelmúltban több kínai cég is magyarországi munkahelyteremtő beruházásról döntött.

A felek egyetértettek abban, hogy a két kormány által létrehozott gazdasági vegyesbizottság jól működik, és a jövőben is jó keretet ad a gazdasági stratégiai együttműködésnek, és kiemelték a kooperáció fontosságát a közlekedésben és az oktatásban is.

Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztja a csillaggal kitüntetést adta át az államtanácsosnak. A magyar államfő hivatalában fogadta Taj Ping-kuót, akivel a kitüntetés átadása után megbeszélést is folytatott.

A pekingi kormány egyik legmagasabb rangú külügyi tisztviselőjének tekinthető Taj Ping-kuo csütörtökön Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott tárgyalást Gödöllőn. Az ötórás találkozó után megbeszéléseikről beszámolva azt mondták, egyetértettek az Európai Unió és Kína közötti stratégiai partnerség erősítésében, valamint a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében, illetve az egymás iránti tisztelet és bizalom mélyítésében.