"Tagadhatatlan tény, hogy felduzzadt a szakok száma a felsőoktatásban"

Infostart
2011. május 10. 19:03
A rektori konferencia elnöke szerint nem lenne jó, ha bizonyos szakokra csak önköltségi alapon lehetne jelentkezni. Erről korábban Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár beszélt az InfoRádiónak.

A felsőoktatási intézmények összevonása helyett a karok, szakok számának csökkentését szeretné az oktatási államtitkár.Hoffmann Rózsa az InfoRádióban azt mondta: a fő szempont a racionalizálás, mert a ma meglévő 160 kar több mint háromszáz szakán sok az átfedés, van olyan szak, ami húsz vagy harminc helyen is létezik.

Nem az intézmények száma a sok vagy a kevés. Magyarországon 29 állami felsőoktatási intézmény van, ez pedig az ország méretével arányos - reagált az államtitkár szavaira a Magyar Rektori Konferencia elnöke, hozzátéve: tagadhatatlan tény, hogy az elmúlt időszakban a szakok száma felduzzadt. Ezt át kell gondolni, és ebben a Rektori Konferencia partner.

Sándorné Kriszt Éva hangsúlyozta: az átalakításban a rövid távú pénzügyi megfontolások mellett a szakmai koncepciónak is érvényesülnie kell.

Minden országnak van egy bizonyos szakemberigénye. Nagyon veszélyes lenne, ha néhány szakmára fókuszálnánk, más területet pedig elhanyagolnánk, mert ez később visszaütne - fogalmazott az elnök, aki kiemelte: még nem kaptak semmilyen információt arról, mely szakokat érintene  lenne szó.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást