Jobbik: stratégiai kérdés a termőföld megőrzése

Infostart
2011. május 10. 12:48
Törvénymódosítást kezdeményez a Jobbik, hogy megakadályozza a külföldiek földvásárlását - hangzott el Bana Tibor és Magyar Zoltán jobbikos képviselők sajtótájékoztatóján.

A magyar termőföld és ivóvíz-kincs magyar kézben tartása stratégiai fontosságú - mondta Bana Tibor, a Jobbik képviselője az Országgyűlésben. Hozzátette: A Jobbik úgynevezett földvédelmi razziát tartott a hétvégén Vass Megyében és a párt képviselői meglepetten tapasztalták, hogy az őrség egyes részein a termőföldek többsége már osztrák kézben van.

A képviselő szerint leginkább a zsebszerzések révén alakult így. Bana Tibor kitért arra is, hogy véleményük szerint kizsigerelik az őrségi termőföldeket, ám sem a magyar emberek, sem a magyar állam nem látja ennek hasznát

A szintén jobbikos Magyar Zoltán úgy vélte, hogy a földvásárlási moratórium 2014-es lejártával a magyar termőterület fele kerülhet külföldi kézre a moratórium lejártával. A képviselő úgy látta, hogy a magyar földet külföldiek kezére játszó zsebszerződések jelentős része a mai keretek között is aggályos. A párt megvizsgálja a szerződéseket és megteszi a megfelelő lépéseket. Emellett törvénymódosítást is kezdeményez a Jobbik, hogy a földtörvényben szigorúbban szabályozzák a kérdést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást