Bíróságon szereznék vissza az ellenzéki pártok a pofátlan végkielégítéseket

Infostart
2011. május 9. 18:02
A 98 százalékos különadó helyett felpörgetett polgári perekkel szerezné vissza az arcátlanul magas vezetői juttatásokat a Lehet Más a Politika. Az MSZP a bíróságokban bízik. A Jobbik saját javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben.

Törvényjavaslatot nyújtott be az LMP az olyan jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszakövetelésére, amelyeket nem a Munka törvénykönyve alapján, hanem egyedi döntésekkel vettek fel különböző, köztulajdonban lévő cégek, például a BKV és a Nemzeti Vagyonkezelő vezetői - jelentette be parlamenti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt országgyűlési frakcióvezetője.

Schiffer András elmondta: indítványuk a polgári perrendtartásról szóló törvény és több más jogszabály módosításával felgyorsítaná az ilyen ügyekben indult pereket. Szerinte egy éven belül az összes vitatott juttatást vissza lehetne szerezni három évre visszamenőleg. A politikus szerint ez jogállami alternatíva a Fidesz 98 százalékos különadójával szemben.

Ha a Fidesz célja nem a megfélemlítés, hanem a valóban pofátlan végkielégítések visszaszerzése, akkor a kormánypárt támogatni fogja az LMP javaslatát, különben olyanokat sújt az LMP által már tavaly nyáron és ősszel is ellenzett különadóval, akik egy élet munkájával tettek szert a jövedelmükre - fűzte hozzá az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Az LMP-hez hasonlóan a Jobbik is saját javaslattal készül - tudta meg az InfoRádió Bertha Szilviától. A radikális párt országgyűlési képviselője elmondta: indítványuk a munkaügyi jogviszony és a kollektív szerződés alapján kifizetett jövedelmeket kivenné a különadóról szóló törvény hatálya alól. Az adóhatóságot arra köteleznék, hogy a különadó beszedése előtt vegye figyelembe az adós aktuális anyagi helyzetét.

Minden más vezetői kifizetést viszont öt évre visszamenőleg visszakövetelne a Jobbik, amely az így beszedett pénzt az államadósság csökkentésére fordítaná. Az ellenzéki párt a fideszes javaslat esetében támogatja a Házszabálytól való eltérést.

Az MSZP szerint is bírósági úton kell rendezni a felháborító végkielégítések ügyét - ezt Kovács László szocialista országgyűlési képviselő mondta le egy másik sajtótájékoztatón. Pártja az új fideszes javaslat tárgyalásakor nem járul hozzá a Házszabálytól való eltéréshez - tette hozzá a volt uniós adóügyi biztos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást