Nagyon elégedett a rendőrség munkájával az országos rendőrkapitány - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2011. május 8. 21:07
A gyöngyöspatai helyzettel és az Alkotmánybíróság végkielégítéseket érintő pénteki döntésével foglalkozik az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén.Tárgyalásra hívta hétfő reggelre a rendvédelmi szakszervezeti vezetőket a belügyminiszter. Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség elmúlt évi és idei első negyedévi tevékenységét az országos rendőrfőkapitány.

A gyöngyöspatai helyzettel és az Alkotmánybíróság végkielégítéseket érintő pénteki döntésével foglalkozik az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban az InfoRádióban azt mondta: már hétfőn a parlament elé kerülhet az elmúlt évi végkielégítések adóztatásának újraszabályozása, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvény visszamenőleges hatályát. A döntés értelmében az adóhatóság nem követelhet különadót a 2005 és 2009 közötti adóévekben szerzett bevétel után, de az Országgyűlés a jogszabály módosításával a tavalyi adóévre még kiterjesztheti a fizetési kötelezettséget.

Tárgyalásra hívta hétfő reggelre a rendvédelmi szakszervezeti vezetőket a belügyminiszter. Pintér Sándor a pénteki tüntetésen azt ígérte, hogy a tűzoltók még az idén megkapják a 2004 és 2006 között ki nem fizetett túlóradíjukat. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta: készek a kompromisszumokra, de nem tekintik tárgyalási alapnak az ötévnyi korkedvezményes nyugdíjat. A rendvédelmi dolgozók elsősorban kiszámítható életpályát követelnek, és azt, hogy a hivatásos állományúak változatlan feltételek mellett vonulhassanak nyugdíjba.

Rendkívül sikeresnek értékelte a rendőrség elmúlt évi és idei első negyedévi tevékenységét az országos rendőrfőkapitány. Hatala József a Városligetben közösen tartott rendőr és tűzoltó majális után úgy vélte: a természeti és ipari katasztrófák kezelésében teljes volt az együttműködés a társszervezetek között. Hatala József kiemelkedő teljesítménynek nevezte a közbiztonsági tevékenységgel összefüggő rendőri munkát, amit szerinte nagy mértékben segítettek az elmúlt időszak jogszabály-változásai.

Újra Lázár Jánost jelöli a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének a képviselőcsoport hétfői ülésén Orbán Viktor kormányfő, a párt elnöke. A Fidesz-frakció alapszabálya szerint először egy évre választanak frakcióvezetőt, utána pedig a parlamenti ciklusból hátralévő három esztendőre; a jelölés joga a Fidesz-KDNP közös parlamenti választási listájának vezetőjét illeti meg. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: Orbán Viktor sikeresnek értékelte Lázár János elmúlt egy éves munkáját, és ezért döntött úgy, ismét őt javasolja a posztra.

Mintegy 100 kitüntetést és elismerést adtak át a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold világnapja alkalmából Budapesten. Az idén 130 éves Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György arról beszélt, hogy küzdelmes feladatot jelentett az árvíz, majd a vörösiszap-katasztrófa. Az Év Támogatója Díjat az OTP Banknak ítélte oda a humanitárius szervezet vezetősége. A pénzintézet félmilliárd forinttal segítette a Magyar Vöröskereszt árvízi segélyműveleteit. Priskin Tamás és Fülöp Márton labdarúgók magánadományozóként vehették át ezt az elismerést.

Meghalt Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró, műfordító. 94 éves volt. A nagyváradi születésű művészt olyan darabjai tették halhatatlanná, mint például a Hősök nélkül, a Tüzet viszek, a Búcsú a csodáktól, vagy az Õk tudják, mi a szerelem. Legutóbbi könyvében Madách Imre Nevéhez fűződik az első magyar musical, Az egy szerelem három éjszakája, amelynek szerzőtársai Vas István és Ránki György voltak. Hubay Miklós munkásságát 1994-ben Kossuth-díjjal ismerték el és háromszor tüntették ki József Attila-díjjal.

A Pál Adrienn című film nyerte a 42. Magyar Filmszemle fődíját. Kovács Ágnes külföldön is nagy sikerrel vetített alkotásáé lett a szemle közönségdíja is. A rendezői díjat Mundruczó Kornél vehette át a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díjátadó gálán. A mustra négy napja alatt mintegy tízezer néző látta a filmeket.