"Egy felsőoktatási intézmény sorsát nem döntheti el lobbi harc"

InfoRádió / MTI
2011. május 8. 09:00
A hazai felsőoktatás kétségtelenül küzd hatékonysági problémákkal, a rendszer átalakításakor azonban a fiskális mellett a szakmai szempontokat is figyelembe kell venni - hangsúlyozta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora, aki szavai szerint eddig nem találkozott felelős döntéshozó által jegyzett, végleges tervekkel a hazai felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban.

A szakmai és a hatékonysági szempontoknak azonos súllyal kell szerepelniük a rendszer átalakítása során. A hosszú távú célok és világosan kijelölt funkciók figyelmen kívül hagyásával, csupán fiskális érvek alapján létrehozott struktúra ugyan pillanatnyi megtakarításokat hozhat, de három-négy év múlva még nagyobb problémákat kell kezelni - jelentette ki a professzor.

Az egyetemi tanár komoly veszélynek tartja, hogy az átalakítással kapcsolatban elindult a politikai "lobbi harc". Mint mondta, az nem fordulhat elő, hogy egy intézmény jövője az adott polgármester politikai érdekérvényesítő-képességén múljon.

Szabó Gábor kifejtette, hogy az SZTE nem keresi a további felsőoktatási integráció lehetőségeit, de a már meglévő szakmai együttműködések mentén elképzelhetőnek tartja kisebb főiskolák beolvadását.

A rektor szerint az államilag támogatott felvételi keretszám csökkentése és a diplomások részarányának növelése - amely uniós szándék is - nem egyeztethető össze. De a tervezett forráskivonás ellentmond a Széll Kálmán-terv egyik fő céljaként meghatározott foglalkoztatottság-bővítésnek, munkahelyteremtésnek is.

Egy 2010-es OECD-felmérés alapján az alulfinanszírozott magyar felsőoktatás képezi az egyik legolcsóbban a diplomásokat. A magyar diplomaszerzés közpénz-közhaszon aránya a legjobb három között van - közölte a rektor.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán azt közölte, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Csütörtökön Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár négy főiskola rektorával folytatott egyeztetést az átalakításokról. Az oktatási államtitkárság ezt követően kiadott közleménye szerint az egyeztetésre meghívott négy rektor egyetértett azzal, hogy együtt kell keresni a felsőoktatási szerkezet szükségszerű racionalizálásának útjait.

Mint írták, a felek véleményt cseréltek a felsőoktatási képzés szerkezetéről, az intézményszámról, a keretszámok megállapításáról, módjáról, a felsőoktatás minőségének javításáról, s e kérdésekben az álláspontok nem álltak egymástól távol. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a konzultációt a következő napokban folytatják a többi felsőoktatási intézmény vezetőivel.