Szanyi: Gyurcsány kiválása nem rendítené meg a pártot

InfoRádió / MTI
2011. május 7. 13:38
Szanyi Tibor szerint az MSZP-t nem rendítené meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetleges kiválása a pártból. A szocialisták elnökségi tagja erről a szombaton, más témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt, kérdésekre válaszolva.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pénteken azt közölte, új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítés".

Szanyi Tibor azt mondta, hogy az MSZP nem foglalkozik ultimátumokkal, márpedig szerinte minden annak tekinthető, ami azzal egyenértékű, hogy "ha nem fogadják el az én véleményemet, akkor én kilépek". Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is nyitottak minden "építő jellegű javaslatra" az alapszabály, illetve a program - jelenleg is zajló - egyeztetései során.

Korábban Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a szocialista pártot, amely egy "másfél évszázados baloldali törzsfejlődés" során nyerte el mai, "mélyen a társadalomban gyökeredző" formáját - mondta Szanyi Tibor.

A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazásra kitérve azt mondta, a volt kormányfőnek biztosan sikerül majd összegyűjtenie a voksolás megtartásához szükséges háromezer aláírást. Az MSZP korábbi elnöke hat kérdésről tartana pártszavazást, egyebek mellett arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani a párt tisztségviselőit, valamint arról, hogy legyen-e jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük a vezetőknek.

Szanyi Tibor időszerűtlen álkérdéseknek nevezte ezeket a felvetéseket, szerinte ugyanis pártszavazást csak ennél "átgondoltabb" esetekben lenne szabad tartani. Hozzátette: ilyen voksolásra legutóbb 2008 tavaszán került sor, amikor a párt tagjai a kormány reformjainak folytatásáról dönthettek.