Meddig kell nyilvánosságra hozni az írásbeli érettségik eredményét?

Infostart
2011. május 4. 12:57
Legkésőbb nyolc nappal a szóbeli érettségi vizsga előtt a diákoknak meg kell tudniuk az írásbeli érettségi eredményeit.

Az érettségi vizsga szabályait tartalmazó kormányrendelet nem határozza meg pontosan, hogy az írásbeli érettségi eredményét mikor kell a középiskoláknak ismertetniük a végzős diákokkal. Intézményenként tehát változó lehet, hogy az érettségizők mikor tekinthetik meg írásbeli dolgozataikat, azok eredményét, és a szaktanári értékelést.

A dolgozatok megtekintésére egy nap áll rendelkezésre, erről az adott napról és helyről - a kormányrendelet ezt már meghatározza - még az írásbeli vizsga előtt tájékoztatni kell a diákokat. A vizsgázók ekkor észrevételt tehetnek az értékeléssel kapcsolatban. Ezt - egyéb dokumentumokkal, például a javítási és értékelési útmutatókkal vagy a vizsgán felvett jegyzőkönyvekkel együtt - az iskola igazgatójának legalább hét nappal a szóbeli vizsga előtt el kell küldenie a vizsgabizottság elnökének. Tehát minimum a középszintű szóbeli vizsgák előtt nyolc nappal az érettségizők megismerhetik, hogy milyen érdemjegyet kaptak az írásbeli érettségijükre.

Az Oktatási Hivatal azt javasolta, hogy a középfokú iskolák idén május 31-ét jelöljék ki a kijavított írásbeli vizsgadolgozatok megtekintési napjának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást